Dagens mest spännande lansering är länken mellan sherry och vin

Att vi vinälskare lever i mycket spännande tider är inget nytt. Aldrig förr har vinintresset, inte bara i Sverige utan i hela världen, varit större. Gamla och tidigare bortglömda vinländer och druvsorter får rättmätig uppmärksamhet, på ställen där det aldrig tidigare odlats druvor skördas det nu frukt av ypperlig kvalitet och Systembolagets tillfälliga lanseringar är mer spännande än någonsin!

I dagens lansering finns ett par viner med en historia som är minst lika intressant som själva vinerna. Båda är från spanska Equipo Navazos, en grupp sherryälskare som i december 2005 besökte en gammal bodega i Sanlúcar de Barrameda och hittade fat med amontillado som inte tappats på 20 år. Där och då beslöt de sig för att köpa faten och buteljera vinet under namnet ”La Bota de Amontillado Navazos”, efter min favoritförfattare Edgar Allan Poes berättelse ”The Cask of Amontillado”. Bara en sådan sak gör ju att jag älskar dessa viner än mer!

Vinerna gjorde succé i vinnördskretsar trots det begränsade antalet, eller kanske just därför. Detta är inte viner som produceras på löpande band, snarare tvärtom. Nu har vi tillfälle att prova dom här i Sverige då både La Bota de Florpower Antes de la Flor Equipo Navazos 2019, nr 95175, 289 kr/750 ml och OVNI Palomino 2018, nr 92864, 169 kr/750 ml, lanseras idag i det tillfälliga sortimentet. Båda vinerna består till 100 % av sherrydruvan palomino.

I mina anteckningar har jag beskrivit La Bota de Florpower Antes de la Flor som ”en kväll i Andalusien med extra allt” och ”förföriska, exuberanta aromer av saltstänkt hibiskus, grillade skaldjur med citron, komplex smak med suverän syra och sälta”. Jag provade vinet till klassiska tapas; calamares, boquerones, tortilla española, oliver – och den var perfekt till.

Det var även vinets ”yngre syskon” OVNI Palomino 2018, med toner av sultanarussin, mogna gula äpplen och den där pigga lilla sältan jag är mycket förtjust i, som kommer av det jästtäcke (flor) som bildas när vinet lagras på fat som inte fylls ända upp. Floret ger vinet toner som påminner om sherrytypen Fino, ett torrt vin med toner av sultanarussin, hasselnötter och det som brukar beskrivas som ”mineralitet” = en touch av frisk sälta.

Alla goda ting är som bekant tre, och jag måste självfallet lyfta ett tredje vin från Equipo Navazos som jag är mycket förtjust i. Även det är gjort på palomino och är ett mycket lyckat samarbete med portvinshuset Niepoort (Dirk Niepoort som är femte generationens vinmakare i Portugal är också en av ”Douro Boys”, gruppen som drivit den moderna utvecklingen av Dourodalens viner): Niepoort-NavazosBlanco 2018, nr 93572, 239 kr/750 ml, som lanserades i beställningssortimentet i slutet av mars i år. Vinet har oerhört läckra toner av torkade tropiska frukter, hasselnötter, mandel, fantastisk frisk syra och japp, den där pigga sältan som kommer av att det legat under flor i åtta månader.
För mig är detta ett solklart ”måste alltid ha hemma”-vin, som passat perfekt till ett gäng olika maträtter; paella, fisktacos, skaldjurspasta med massa vitlök och chili, marinerad och grillad fläskkarré, etc.

Det har länge talats om att ”sherry är nästa stora grej” i vinvärlden utan att det riktigt hänt något, förhoppningsvis kommer fler att genom dessa fantastiska viner upptäcka och uppskatta de sherrytoner som gör såväl dessa viner som sherry så extremt bra till mat. Glöm allt vad blåhåriga engelska drottningmödrar heter och tänk istället punk, revolution och utveckling åt rätt håll. Salúd!!!