Dags att hänga på låset igen!

Hurra! Dags för ett släpp små partier på SB. Gardenia Amalia har lusläst nyhetslistan och kommer se till att få tag i följande viner:

Ungern består av mycket, mycket annat än tokaijviner och det börjar vi bli varse om. Druvan Furmint är en fruktig grön rackare som resulterar i viner jag mer än gärna dricker till en matig sallad typ Nicoise eller Cesarsallad. Jag kommer definitivt prova Barta Furmint 2015, nr 99016, 259 kr/750 ml

De japanska drycker vi är mest vana vid är utan tvekan saké, whisky och öl. Japanskt vin är inte lika vanligt – än. Passa på och prova ett vin gjort på Asiens enda ”egna” druva, Koshu. Den tros vara en hybrid av europeisk vinranka (vitis vinifera) och en eller fler asiatiska varianter.
Koshu kännetecknas av lätta, friska och fruktiga toner av persika, päron och litchi. Perfekt till japansk mat såklart! Grace Koshu Private Reserve 2017, nr 99295, 179 kr/750 ml.

Nästa vin är från ett av Europas gastronomiska meckan, Baskien. Tre druvor utgör denna spännande blend; petit courbu, gros courbu och petit manseng. Hälften av vinet har jäst på fat av fransk ek och sedan legat på sin jästfällningen i åtta månader, vilket bidrar till härligt krämiga toner. Vinet är dessutom ofiltrerat. Marko Gure Arbasoak 2017, nr 99010, 199 kr/750 ml. Även denna kan jag tänka mig passar ypperligt till matigare sallader med fisk eller ljus fågel.

Sist men inte minst, en druva jag tidigare inte hade mycket till övers för men nu älskar, nämligen chenin blanc. Druvorna till vinet kommer från vingården Clos de Rougemont som ligger vid klostret Marmoutier nära staden Tours. Producenten Domaine Vigneau-Chevreau har fått denna vingård till låns. Klostret grundades år 372 av helgonet sankt Martin som enligt legenden planterade en vinranka han tagit med sig från Östeuropa, på kullen ovanför klostret. Vouvray Close des Rougemont 2017, nr 99208, 169 kr/750 ml

 

Det lanseras även en hel del intressanta röda viner från när och fjärran. Trots att jag absolut inte på något sätt är chauvinistisk vid mitt val av viner kommer två chilenska läckerheter definitivt få följa med hem.

Armeniska viner är inte heller så kända hos oss, men även det lär vara en tidsfråga.
Av beskrivningen på detta röda vin verkar det vara ett vin i min smak med toner av ”svarta vinbär, enbär, torkade örter, charkuterier, slånbär och plommon”. Spännande!
Karasì 2016, nr 92099, 249 kr/750 ml.

Till skillnad från chilenska vardagsviner som inte brukar behöva någon närmare presentation, kommer detta vin från en producent som länge spelat i en annan liga. Montes var en av de första producenterna som började göra premiumviner i Chile. Gillar du cabernet sauvignon kommer du älska detta vin som även innehåller 10 % merlot. Perfekt till mustiga kötträtter. Montes Alpha Cabernet Sauvignon 2009, nr 91322, 199 kr/750 ml.

Om du föredrar lättare röda viner, prova då österrikiska Samt&Seide Blaufränkisch 2016, nr 99439, 189 kr/750 ml. Blaufränkisch är en blå druva som ger friska viner med mycket smak av mörka bär; björnbär, svarta vinbär, etc. Passar finfint till rätter med ljust kött.

Tillbaka till Chile och en producent som verkligen vet vad de gör. Jag provade två galet fina chardonnayviner från Pandolfi Price förra året och är mer än nyfiken på deras pinot noir.
Larkün Pinot Noir 2016, nr 90068, 159 kr/750 ml kommer från en område i Itatadalen, som lämpar sig mycket väl för odling av druvor som trivs bäst i svalt klimat. Om ni hör om någon som dammsugit butikerna på detta vin så kan det mycket väl vara jag.

Happy hunting vänner och salud!