Den är här! Beaujolais Noveau, 2020 års första vin

Trots att vi får vänta med stoj och glam tills bättre tider råder, kan vi alltid ropa ut ”Il est arrivé!” i hemmet och smaka på årets första vin. Förhoppningsvis smakar det bättre än året varit generellt.

Och trots att vi inte bör vara fler än åtta i ett sällskap på krogen, kan vi njuta av beaujolais noveau på ett flertal vinbarer – supporta gärna dina favoriter så att de finns kvar när pandemin förhoppningsvis är över! Eller iallafall hanterbar.

Vi Gardenior ger även i år blanka den i att många rynkar på näsan åt BoJo (som den också kallas) och anser den vara alldeles för lättdrucken och saftig. Vi är mycket förtjusta i BoJo och kommer gladeligen invänta monopolbutikernas öppnande på torsdag för att få tag i följande läckerheter:

Amalias BoJofavvon
Domaine Jean Foillard Beaujolais Noveau, nr 95057, 149 kr/750 ml, en klassiker!
Elegant och lättdrucken, med struktur och saftig finess. Jag har aldrig blivit besviken på Jean Foillards viner tidigare och kommer gladeligen shoppa på mig ett gäng av årets BoJo därifrån även i år. Den ska hålla för att lagras, men jag måste erkänna att jag tyvärr inte kunnat låta bli den för att ta reda på hur den utvecklas under lagring…

Som den destillatdeviant och älskare jag är måste jag ju bara prova Marc de Beaujolais nr 20216, 699 kr/700 ml. Marc är ett destillat gjort på pressrester och dess ursprungligt korrekta namn är (enligt min bibel, gastrogurun Michel Jamais bok ”Livets Vatten”) ”eau de vie de marc de raisin”. Marc produceras i hela Frankrike, och marc de Bourgogne anses vara den främsta. Dessvärre har produktionen av marc minskat rejält, vilket är oerhört synd på denna eleganta spritsort.

Carlos BoJofavvon
Beaujolais-Village Nouveau Vin Nature, 2020, nr 90081, 129 kr/750 ml
Självklart kör jag med en naturpangare på årets släpp. Jean Lorons lilla ofiltrerade pärla har en tendens att försvinna från hyllorna snabbare än man hinner säga ”maceration carbonique”. Dessutom försvinner flaskan ännu snabbare när man väl korkar upp den! Det går helt enkelt inte att motstå gamay-druvans sedeslösa och inbjudande kärlek. Hur kan man tacka nej till välkyld vuxensaft!!?

Beaujolais-Village Marc Dudet 2018, nr 2317, 99 kr/750 ml
Appellationen Beaujolais-Village ligger i den norra delen av Beaujolais och består av 38 byar. Där huserar Marc Dudet som är välkänd för sina uttrycksfulla viner som är lite mer örtiga och mineraliga än de fruktiga ditos längre ner i Beaujolais. Hans viner passar perfekt till vegetariska rätter och lätta rätter av ljust kött. Denna trevliga entry level-nektar finns på Systembolagets fasta sortiment och går att få tag i året runt… Ibland, så det finns ingen anledning att invänta med inköpet.

Santé!