Den är här! Dos Gardenias dricker Beaujolais Nouveau

Befinner du dig i Frankrike tredje torsdagen i november klockan 12.01 kan du få höra ett ”Il est arrive!” = ”Den är här!” Den som ”är här” är ingen mindre än årets första vin som är klar att avnjutas.

Vad är det för vin då, tänker du, det kan ju knappast vara så att det är krallig Bordeaux eller elegant Bourgogne som släpps, årets druvor har väl precis lagts på fat?

Helt rätt tänkt. Det är ett helt annat vin, Beaujolais (nouveau heter den när det är årets första), gjord på druvan gamay. I regionen Beaujolais hålls ett gäng fester och festivaler. Den största, Les Sarmentelles, hålls i Beaujeu, regionens huvudstad. Det hålls tävlingar, provningar och annat skoj och en fackelparad för att hedra vinbönderna. Därefter dricker man vinet tills det dagas. Underbart!

Här i Sverige är vi (av praktiska skäl med tanke på väder och vind i november) inte lika benägna att fira detta, men vi är väl bekanta med både vinet och datumet. Det ser man inte minst på alla de krogar och vinbarer landet runt som korkar upp Beujolais Nouveau idag. Håll utkik, det kan vara där du minst anar det.

Vi Gardenior är mycket förtjusta i detta vin och ger blanka den i att många anser den vara saftig och alldeles för lättdrucken. Synd för er, då finns det mer över till oss!

Beujolais går att dricka året runt såklart, inte bara när den är nysläppt. Den har fin syra och kan absolut lagras ett tag.

På Systembolaget finns ett gäng Beaujolais Nouveau som släpps idag, våra favoriter är följande

Amalias tips
Beaujolais-Villages Noveau Vin Nature Maison Jean Loron 2019, nr 95121, 129 kr/750 ml
En ofiltrerad pärla som aldrig gjort mig besviken tidigare år och jag ser fram emot att korka upp årets första flaska.

Beaujolais Nouveau Domaine Jean Foillard 2019, nr 95057, 145 kr/750 ml
Smakminnet från min första beaujolais från Jean Foillard finns kvar till den grad att jag inte vill missa hans viner för något i världen.

Carlos tips
Beaujolais Nouveau Jaques Charlet 2019, nr 92240, 89 kr/750 ml
Familjen Charlet har levererat ädla drycker till den parisiska societeten sedan mitten av 1700-talet. Men det är inte bara ekiga och tjusiga Bourgongner som tillhandahålls idag, utan även fluffiga och fruktiga Beaujolaiser. Som denna lilla pärla. Tyvärr försvann innehållet i flaskan i ett huj när jag och en väninna provade den, så vi hann inte riktigt para den med någon maträtt. Vilken tur att vinet släpps på det fasta sortimentet idag – så man hinner experimentera i köket.

Beaujolais Village Marc Dudet 2017, nr 2317, 99 kr/750 ml
Appellationen Beaujolais-Village ligger i den norra delen av Beaujolais. Marc Dudet är välkänd för sina uttrycksfulla viner som är lite mer örtiga och mineraliga än de fruktiga ditos längre ner i Beaujolais. På systembolagets fasta sortiment finns denna tjusighet som släpptes redan i mars. Perfekt till vegetariska rätter och lätta rätter av ljust kött.