Vilket är det bästa vinet?

Den absolut vanligaste frågan jag får när folk får reda att jag jobbar med drycker är ”vilket är det bästa vinet?”, en fråga jag anser vara lika omöjlig att svara på som ”hur långt är ett snöre?” eller ”när blir det fred på jorden?”

Förmodligen skulle du få ett gäng svar från olika vinexperter som har bra många fler viner under västen än vad jag har, all respekt för det.

Jag brukar svara i form av motfrågor; vad tycker du om? Vad har du reflekterat över att du tilltalas av när du dricker vin? Någon särskild doft eller smak som du gillar extra mycket? Någon särskild druva du märkt faller dig i smaken? Viner från något särskilt land?

Den näst vanligaste frågan jag får är ”vad är det man ska dricka nu?”. För det är med drycker som med allt annat, trender kommer och går; ibland är det någon lobby som lyckas haussa en sorts dryck, ibland kan det vara någon mer eller mindre folkkär kändis som ger en dryck ett ansikte, eller så är det senaste hipstergrejen. Men gillar du inte rådande trend – hoppa över. Att en dryck är haussad eller trendig betyder inte per automatik att den är god eller kvalitativ. Gå efter din egen smak och drick det du tycker om, så enkelt är det.