Dos Gardenias bok- och dryckestipsar: Lisa och Lilly, av Mian Lodalen

Gardeniorna älskar att läsa och slukar med stor glädje böcker samt inmundigar ljuva drycker till. Höstens första bokrecension är en vacker, men ack så sorglig kärlekshistoria tillika fantastisk stockholmsskildring: Lisa och Lilly, av Mian Lodalen.

Friheten och rätten att få vara den man är och älska den man vill, är något vi i Sverige idag bör vara oerhört glada och stolta över. Dessvärre har det inte alltid varit så. För snart exakt 109 år sedan hittades två sammanbundna kroppar i Hammarby Sjö, Lisa Ström och Lilly Sundberg. Enligt en artikel i Dagens Nyheter det aktuella datumet, är slutsatsen att ”Det synes mellan dem ha existerat en svärmisk flickvänskap med något överspändt i sig.”

Historien inspirerade konstnären Nils Sjögren att 1945 skapa en skulptur som i dag står i den lilla dammen på Mosebacke torg. Och det är också den händelsen som ligger till grund för Mian Lodalens nya bok ”Lisa och Lilly”.

Berättelsen följer de förälskade tonåringarna under deras sista år i livet, från att de träffas till att de fattar beslutet att avsluta sina liv då de inte ser någon möjlig framtid tillsammans. Däremellan är deras omgivning och samtid allt annat än tillåtande och förstående. I en tid då kvinnor inte ens har rösträtt, är två arbetarflickors åsikter och viljor inget värda, än mindre deras kärlek till varandra.

Som tur är, finner de andrum och stjäl till sig tid att umgås, så som förälskade, egensinniga tonåringar gjort i alla tider. Av en lycklig slump träffar Lisa en äldre och ärrad, sedermera mycket känd tvillingsjäl, som ger tröst och support.

Utöver den vackra men sorgliga berättelsen är boken en ljuvlig skildring av Stockholm för hundra år sedan. Dryckesintresserade känner igen namn som Arvid Nordquist och Kron-Brännvin från aktiebolaget Vin & Spritcentralen. På en kräftskiva avnjuter man sistnämnda brännvin samt Flaggpunsch. Vin dricks också, men inte på samma sätt.

Och visst vill man ha något i glaset när man läser om flickornas öde. Vill man hoppa rakt in i Lisa och Lillys tid medelst dryck, då är punsch onekligen att föredra. Wolkes Äkta Caloric Punsch, nr 31744, 324 kr/500 ml, är en söt men allt annat än sliskig, smakrik punsch som man gärna tar en cigarr till och skänker flickorna en tanke.

Gillar man att som jag, sippa på en whisky medan man läser, är Mackmyra Jaktlycka, nr 84411, 599 kr/700 ml, ett ypperligt val. Mycket fin och njutbar höstavec med härliga aromer och smaktoner av skogsbär och vanilj, som kommer från att whiskyn slutlagrats på fat mättade med lingon- och blåbärsvinet Jakt, från Grythytans vineri.

Slutligen, en dryck vars (ursprunglige) skapare LO Smith, samtida med Lisa och Lilly, pryder varje flaska: Absolut Grapefruit, nr 11804, 256 kr/700 ml. Friskt syrligt och fruktig, drick som den är eller i drinkar. Själv har jag blivit mycket förtjust i att kombinera den med is och Swedish Tonic Grapefruit, 239 kr/12 x 200 ml, för att förstärka smaken av grapefrukt.

Trevlig och god läsning!