Dos Gardenias firar cabernet franc-dagen!

Cabernet franc har länge varit något av en doldisdruva. Det trots att den kan sägas vara något av en ”urdruva” då den är förälder till cabernet sauvignon, merlot och carmenere. Tillsammans med sina tre avkommor samt petit verdot utgör den klassisk bordeauxblend.

Då jag sökte efter spännande info om denna numera mer populära och efterfrågade druva, rasslade jag över intressant historia. Enligt en av vinmakarna (och cabernet franc-entusiasterna) bakom sajten Dracenawines.com, började cabernet franc odlas i Libournaisregionen, sydvästra Frankrike, någon gång under 1600-talet. Detta tack vare att kardinal Richelieu tog med sig sticklingar från Bordeaux till St Nicolas de Bourgueil i Loire. För att fira detta, tog de initiativet att fira druvan på kardinalens dödsdag, 4 december.

Cabernet franc odlas i de flesta vinproducerande länder och trivs extra bra i svalare områden. Idag har den blivit mer efterfrågad och då inte som en del av en blend, utan som enda druva.

Gardenia Amalias cabernet franc-favoriter:
Domaine Olga Raffault 2008 Chinon Les Picasses, från en välrenommerad odlarfamilj i Chinon, Loire. Mörka frukter och örter i elegant kombination.

Chateau Larrivet, Haut-Brion, nr 90448, 449 kr/750 ml, klassisk Bordeaux med rejäla tanniner, toner av röda frukter och bär samt söta kryddor. Fantastisk eftersmak.

Från nya världen finns en finfin argentinare, Rutini Cabernet Franc 2017, nr 3305, 149 kr/750 ml. Mörka frukter och pigga örter gör den ypperlig till såväl charkbricka, som rätter med grillat kött.