Dos Gardenias firar carmeneredagen

Idag är det 25 år sedan man upptäckte druvan carmenere i Chile. Där växte den och frodades bland merlotdruvor, i smyg. Detta hade gett mången vinmakare huvudbry då deras merlotvin ibland hade gröna, nästan bittra toner.

Efter ett gäng analyser stod det fast att det var carmenere, druvan som nästan försvann från Frankrike på grund av vinlusen. Den chilenska vinindustrin (som höll på att komma igång igen efter år av embargo under militärdiktaturen) jublade och tog genast till sig druvan som sin.

I skrivande stund finns det 14 viner med chilensk carmenere på Systembolaget. Tyvärr finns inte så många som består av 100 % carmenere. En av de bättre är Río Claro Reserva Carmenere, nr 2301, 89 kr/750 ml. Det produceras av Miguel Torres, den spanske vinikonen som var med och moderniserade den chilenska vinindustrin. Ett annat är Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere Organic, nr 6586, 89 kr/750 ml. Som namnet antyder är det även cabernet sauvignon med i blenden och även lite syrah.
Båda vinerna passar mycket bra till kötträtter, men också till mustiga vegetariska rätter.

I beställningssortimentet finns desto mer, bland annat en från min favoritproducent Antiyal, Carmenere Viñedo Escorial, nr 92010, 449 kr/750 ml. Druvorna odlas biodynamiskt och resulterar i ett fruktigt, snudd på kryddigt och örtigt vin. Ypperlig till det mesta och även som sällskapsvin, då det är så välbalanserat.