Dos Gardenias firar internationella Margaritadagen 22 februari

Som så mycket annat som har ett glamoröst skimmer över sig, är det svårt att sätta fingret på den världsberömda drinken Margaritas proveniens. En myt säger att det var den uppfinningsrika tequilaindustrin som skapade drinken för att få fler att konsumera tequila (något de senare lyckades ypperligt med när de sålde på ”gringos” tequilashots med salt och citron).

En annan myt hävdar att en beundrande bartender skapade den åt Rita Hayworth, vars riktiga namn var Margarita Cansino (det vita namnet lät bättre och var mer kommersiellt för den tidens Hollywoodmoguler). En tredje påstår att restaurangägaren Carlos ”Danny” Herrera skapade den åt en legendarisk showflicka som var allergisk mot alla sorters alkohol – förutom tequila. Och då hon inte tyckte om ren tequila, så löste Herrera problematiken genom att tillsätta salt och citron.

Oavsett hur och var denna förföriska cocktail såg dagens, eller rättare sagt kvällens ljus, så är det en av våra favoriter. Otaliga är de kvällar och otaliga är de margaritas vi njutit av. Otaliga, ljuvliga varianter fanns på stockholmskrogen El Diablo (salig i åminnelse) deras chilimargarita var ett måste för Gardenia Amalia.

Vill man blanda sig en egen i hemmet rekommenderar vi en olagrad tequila, en så kallad silver. Patron Silver, nr 87094, 505 kr/700 ml, passar mycket bra. En annan olagrad ljuvlighet som är bra bas i margarita är självfallet José Cuervo Traditional Silver, nr 82927, 319 kr/700 ml.

Bästa margaritareceptet då? För det finns säkert lika många som det finns bartenders i Mexico City! Vi gillar de galet kunniga och erfarna bartendrarna Josephine Sondlo och Madeleine Rapps recept från boken ”Tequila & Mezcal: Mexikanskt brännvin” (Natur&Kultur, 2015):
40 ml tequila blanco (silver)
20 ml triple sec
20 ml färskpressad limejuice
1 barsked sockerlag

Salta glaskanten efter smak. Mät upp alla ingredienser i en shaker, tillsätt is och skaka. Servera i ett glas på fot eller över is i ett rocksglas.

Salud y viva la Margariiiiiiiita!!!!