Dos Gardenias firar internationella pizzadagen

Idag söndag är det internationella pizzadagen!
Den ska dock inte förväxlas med nationella pizzadagen 1 januari. Idag 9 februari firas den napolitanska delikatessen som tagit världen med storm. Vad man dricker till är som allt annat en smaksak, vin funkar självfallet till.

Amalias val – alla finns i fasta sortimentet
Gardenia Amalia är mycket förtjust i en typ av pizza som kallas ”Cacciatore”, alltså jägare, med svamp och salami eller skinka. Till den passar det ypperligt med ett riktigt gott och välgjort rödpang helt enkelt, exempelvis La Corte del Pozzo Bardolino, nr 2340, 89 kr/750 ml. Vinet är balanserat, fruktigt, kryddigt, och alldeles, alldeles underbart.

En annan favvopizza är ”Mezzaluna”, vilket betyder halvmåne och är halvinbakad. Ena hälften består av prosciutto crudo, alltså lufttorkad prosciutto och andra hälften av prosciutto cotto, kokt skinka. Till den passar Masi Campiofiorin, nr 5123, 259 kr/1500 ml, mycket bra. Storleken har som bekant betydelse vad gäller vinflaskor och detta fantastiska vin på magnum är helt enkelt perfektion; fylligt, kryddigt och mysigt. Är ni fler som delar på en pizza och dricker vin till, är detta ett givet val.

Föredrar du ett vitt vin, kanske till en pizza med andra ingredienser, kanske grönsaker, eller räkor, kungsräkor, vitlök, då är Folklore Albariño, nr 6263, 99 kr/750 ml, suverän till. Vinets fylliga fruktighet och lilla sötma funkar finfint till dessa medelhavsmaker.

Fun fact: Albariño har blivit Spaniens mest kända gröna druva, men håll koll här för fler tips på utsökta spanska vita viner.

Carlos val – en del finns i beställningssortimentet.
Problemet med att para viner med pizza är just tomatsåsen. Syran och beskan kan sticka iväg åt alla håll om man inte väljer rätt. Min favorit är en enkel, lövtunn pizza med parmesan, mozzarella och prosciutto, toppad med en hel del ruccola. När man har så vitt skilda smaksensationer på samma gång finns det bara ett svar: Go north! Norra Italien är det som gäller, gärna vid foten av Alperna. Där hittar vi Piemonte och de mytomspunna områdena kring byarna Barolo och Barbaresco. Från området Langhe kommer Borgogno Langhe Rosso 2016, nr 70384, 109 kr/750 ml. Ett perfekt instegsvin för att lära känna distriktet. Silkeslent och fruktigt men ändå tillräckligt med kraft för att parera ostarna och tomatsåsen. Finns i de flesta butikerna runt om i landet.

En annan favorit är en ”Pizza Bianca” med kronärtskocka! Mums! Det gör heller inte ont att äta en ”Frutti di Mare”, havets frukter, gärna med massor med pilgrimsmusslor. Dessa friska smaker tämjs bäst med en vit spanjack från Campo de Borja, nära Zarogoza. Legado del Moncayo Garnacha Blanca 2017, nr 71690, 129 kr/750 ml. Ljuvliga citrustoner med en torr och behaglig örtighet och ett friskt avslut. Allt det magiska med en garnacha blanca. Funkar även att dricka vinet som det är. Finns i beställningssortimentet.

Men nu till det riktigt maffiga, en mousserande shiraz! Fox Creek Vixen Shiraz, nr 77576, 169 kr/750 ml. Nu har Gardenia Carlos slagit sig i huvudet tänker många. Men icke, denna australiensiska skapelse är något utöver det vanliga. Shiraz, cabernet sauvignon och cabernet franc får jäsa en andra gång i sin flaska, enligt den traditionella metoden. Själva kolsyran är ganska återhållsam men finns där hela tiden och dansar i munnen. Färgen är djupröd, det doftar och smakar björnbär och en massa örter. Ingenting att dricka en solnedgång utan det ska ackompanjera kraftfulla pizzor. En ”Diavolo” med kryddstark salsiccia och rökt paprika. Eller min absoluta favorit: Pizza med buffelmozzarella och Nduja. Nduja är en bredbar och superstark korv från Kalabrien, påminner om den Majorkinska ”Sobrasada”. Vixen finns endast i beställningssortimentet. Om du inte bor i Vimmerby, där verkar en stackare inte ha hämtat ut sin beställning… Enligt listan så ska det finnas en flaska på hyllan. Där ser man!

Glad internationell pizzadag önskar Dos Gardenias!