Dos Gardenias firar Reyes och önskar sig en massa gotter!
Äntligen Reyes!!! I år är vi så fräcka att vi önskar oss endast diverse bärnstensfärgade drycker från De tre vise männen! Förhoppningsvis anser konungarna (de är ju visa, eller hur?) att vi är ytterst värdiga dessa gåvor!
Los Reyes Magos är de tre vise männen/konungarna Caspar, Melchior och Balthazar, och man firar dagen till åminnelse av att de hittade den heliga familjen samt hade med sig gåvor till Jesusbarnet.
I många katolska länder är det denna dag barnen får presenter och man firar med festligheter och parader. Precis som barn lämnar kakor och dricka till Jultomten, så lämnar många barn något till Los Reyes på natten.
Amalias tre önskningar
I år önskar sig denna Gardenia drycker med högre alkoholhalt! Jag är egentligen mer en spritperson än en vinperson och fascineras oerhört av den uppsjö av destillat med olika smaksättningar som produceras världen runt. Inte minst de olika drycker som framställs i Sverige enligt tradition, till exempel akvavit och olika typer av kryddat brännvin.
Överst på min önskelista står en dryck vars doft jag minns från somrarna jag tillbringade med familj och släkt i Spanien; vermouth. Torr Vermouth Spriteriet, nr 35444, 319 kr/500 ml, är svenska Spriteriets första torra vermouth och den är framtagen speciellt för att göra Dry Martinis med. Vinet är gjort på druvan muscadet från Les Caves du Pyrene och kryddat med pors, sockeralag, oregano och malört.
Aqvavit of Sweden, Men of Sprit, nr 35306, 193 kr/500 ml
Akvavit är smaksatt sprit som har producerats och konsumerats i Norden ända sedan medeltiden. Precis som många andra smaksatta spritsorter har den sitt ursprung i gamla tiders mediciner, inte minst som digestif för att underlätta matsmältningen av den ofta salta och feta maten.
Idag konsumerar vi akvavit främst under högtider, men seden att ta en digestif efter en bättre middag lever kvar.
Fun fact
Akvavit är ursprungsskyddat inom Europeiska Unionen och kraven för att en dryck ska få skriva akvavit på etiketten är att alkoholhalten är lägst 37,5 % och att huvudkryddan måste vara dill eller kummin.
Slutligen önskar jag mig en flaska rom från Seychellerna, Takamaka St André, 8 years, nr 81798, 699 kr/1 000 ml. Vanligtvis brukar rom tillverkas i Karibien, men dess popularitet har gjort att man tillverkar rom överallt där det går att odla sockerrör. Rom är inte heller ursprungskyddat på samma sätt som andra drycker. Alla romproducerande länder har sin egen stil och tradition, men det finns tre huvudstilar; brittisk, fransk och spansk, efter de tre kolonialmakter som härskade (och till viss del fortfarande styr) i Västindien när man började tillverka rom.
Carlos tre önskningar
Ojoj, nu är det verkligen dags för den slitna klyschan ”orange is the new black”. Det tog ett par år, men 2021 är året där vanligt hederligt folk kommer att konsumera denna mumsiga nektar – nu när hipstersnobbarna har gått vidare till nästa ”ancestrala trend”.
Men vad är orange vin? Jag kan skriva spaltmeter om det men det blir lätt nördigt, så jag återkommer med en längre text senare i år. Den korta versionen är att orange vin görs på samma sätt som rött vin, genom att druvorna får jäsa ihop med sitt skal – eftersom vitt vin jäses utan druvskal i vanliga fall. Druvskalen från ljusa druvor får alltså vara kvar under jäsningsprocessen och de tillför musten smak och karaktär. Skalkontakten ger också vinet den snygga bärnstensfärgen och inte sällan ett något grumligt utseende. Jäsningen sker oftast i amfora. I Georgien gräver man ner lerkärlen (qvevris) i marken. Så gjorde man vin in the old days!
Vi börjar vår orangea odyssé i Slovenien med Žan Keltis Orange 2019, nr 78204, 220 kr/750 ml som är en lite crazy blend av de lokala druvorna rumeni plavec, muscat ottonel, traminec, žametna črnina… Puh, och så en liten skvätt muscat, riesling och pinot noir! Hela 72 timmars skin contact! På människospråk betyder det att alla dessa druvor mojsas ihop med sitt skal i hela tre dagar. Denna fruktbomb smakar som en magisk solnedgång vid Adriatiska havet.
Längre ner på kontinenten, i Bulgarien – där Balkan möter Grekland och Turkiet – huserar Rossidi Winery. Där ser vinmakaren Peter Georgiev till att Trakiens stolta vintraditioner upprätthålls med sin Rossidi Orange Gewürztraminer 2019, nr 90614, 239 kr/750 ml. Röda äpplen och blommor. Här får gewürztraminer-druvan lite ottomanska vibes med ett gäng orientaliska kryddor i tonen. Stor doft och smak! Perfekt till indiska rätter eller kryddstarka asiatiska dito. Alla hipsters tömde hyllorna när vinet släpptes, men som tur är finns det några flaskor kvar i enstaka butiker runt om i landet.
Till sist önskar jag mig en rejäl biodynamisk orange rieslingpava från Alsace! Pierre Frick Carriere Riesling Macération 2018, nr 90364, 279 kr/750 ml uppfyller allt! Kryddor, apelsinskal, hjortron och ingefära. 7 dagars skalkontakt, spontanjäsning, inget svavel, ja hela baletten! Vive La France! Det var ett av de sista vinerna jag drack i Barcelona, innan världen stängde förra året. Det finns kvar i enstaka butiker, men det är inga problem att beställa till din egen butik om du pratar snällt med personalen. Viva Los Reyes!