Dos Gardenias firar Reyes och önskar sig kluckande klappar i vanlig ordning!
Hurra! Äntliiigen Reyes igen! Som de ordentliga katoliker de är, önskar sig båda Gardenior diverse härligt flytande från Los Tres Reyes Magos!
Los Reyes Magos är de tre vise männen/konungarna Caspar, Melchior och Balthazar, och man firar dagen till åminnelse av att de hittade den heliga familjen samt hade med sig gåvor till Jesusbarnet.
I många katolska länder är det denna dag barnen får presenter och man firar med festligheter och parader. Precis som barn lämnar kakor och dricka till Jultomten, så lämnar många barn något till Los Reyes på natten.
Gardenia Amalia går all in på Australien!
Det är många drycker från Down Under som imponerat på mig under året som gått och dessa tre njuter jag mer än gärna av framöver; en tasmansk djävul, en glammig pinot noir och en högst njutbar skrattande skata.
Första gången jag provade Jansz Premium Cuveé, nr 7957, 189 kr/750 ml, var då jag jobbade med Nadja Karlsson på Spritmuseum, och jag blev galet förtjust! Bara en sådan sak som att vinet är från Tasmanien och att man kallar metoden den är gjord på (traditionella metoden) ”Méthode Tasmanoise” är underbart egensinnigt. Inleder gärna en middag med den eller så avnjuter jag den välkyld som sällskapsvin. Den funkar självklart finfint till mat också, särskilt fin är den med skaldjur- och fiskrätter.
Bara namnet på nästa vin får mig att vilja dra på mig mina glittrigaste, glamrockigaste kläder och platåstövlar samt dra igång T-Rex låt med samma namn superhögt; Children of the revolution, nr 2591, 95 kr/750 ml, är en pinot noir som trots det modesta priset inte lämnar en pinot-älskare som mig besviken; de röda bären finns där och även kryddorna. Ett vin jag bjudit både vinnoviser och konnässörer på och alla har gillat det med råge. Servera med fördel till plockmat som charkbricka med massa gott.
Slutligen, The Laughing Magpie, nr 51946, 179 kr/750 ml, vars skapare Chester Osborn man vill bli bästis med. Jag hade förmånen att vara med på en provning med honom via länk en grådassig morgon och så skulle jag vilja starta varje vecka under vårvintern – hans härliga personlighet piggar upp vilken mulen dag som helst. ”Den skrattande skatan” har fått sitt namn från den australiensiska kookaburran, som vinmakarens dotter tyckte lät som ”skrattande skata” och från det faktum att vinet är en blend av blåa druvan shiraz och gröna viognier. En perfekt match som resulterat i ett perfekt vin. Jag vill servera det till en middag med olika rätter på vilt och njuta av hur vinets doft och smak utvecklas lääääänge.
Gardenia Carlos vill ha rockstjärnepavor!
Idag hoppas jag att Reyes har med sig ett gäng pavor från mina vinmakaridoler around the world. Människor som av olika anledningar, kanske kosmisk slump, hamnade i vinbranschen – medan vissa var predestinerade att födas och leva bland vinrankorna.
Vi börjar med spanska Raúl Pérez, en ödmjuk och karismatisk man i 50-årsåldern som jag hade turen att få träffa när han var här i Stockholm. Han är en av pionjärerna inom den moderna spanska vinnäringen. Hans metoder med spontanjäsning, non intervention och lång macerationstid med stor del hela klasar gör att många unga spanska vinmakare ser upp till honom som en rockstjärna. Raúl har vingårdar och projekt över hela Spanien, men ett av mina favoritprojekt är det han har i Galicien tillsammans med vinmakaren Rodrigo Méndez. Rodrigo är i princip Albariñons Gudfader men tillsamans med Raúl har han skapat en elegant dröm med inslag av smultron, lakrits och örter. Finca el Curvado Castro Candaz 2018, nr 92229, 239 kr/750 ml är en field blend bestående av mencia, lite bastardo, sousón, caiño, alicante bouschet och givetvis godello! Galicien i ett glas!
Nu till en defacto rockstjärna, nämligen Sigurd Wongraven! Han är inte bara frontfigur i det norska black metal-bandet Satyricon utan även en högst respekterad vinmakare. Det var en sällsam upplevelse när jag fick chansen att luncha och dricka hans fantastiska viner tillsammans med honom. Jag kände mig som en skolpojke när denne karismatiske renässansman av rang delade med sig av sina vin-äventyr bland Europas bästa vinhus. Sigurd gör vin i Champagne, Piemonte och i Pfalz – där denna ljuvliga riesling kommer ifrån. Wongraven Morgenstern Riesling 2020, nr 53116, 159 kr/750 ml är en mycket frisk och mineral symfoni av citrus, örter och stenfrukter, perfekt till skaldjur och asiatiska rätter.
Fun fact: Grosse Lage och Erste Lage är den tyska beteckningen för de bästa vingårdarna i Pfalz. Sigurd har gjort en elegant ”häxblandning” med de bästa druvorna från varje vingård för att skapa detta vin. Detta förfarande är inte särskilt vanligt i Tyskland vilket gör Wongraven Morgenstern synnerligen speciellt!
Derek Mossman Knapp är den sprudlande kanadensaren som först kom till Chile för att åka lite skidor under sitt sportlov, råkade träffa sitt livs kärlek och – long story short – lyckats bli en frontfigur för Chiles pulserande hantverksmässiga vinrörelse. Inga konstigheter där inte! Det som började i ett litet garage tillsammans med hans fru Pilar Miranda och deras vän Alvaro Peña är nu en av Chiles coolaste vinerier. Min favorit är detta rödpang på 100% cincault. Garage Wine The Southsayers Ferment 2019, nr 73580, 189 kr/750 ml är en dröm av mörka plommon, körsbär, kryddor och solvarm cederträ.
Druvorna kommer från flera olika vingårdar i Portozuelo och Guarilihue. Det står ”single ferment” på etiketten, vilket betyder för detta vin att druvorna tillsätts i samma tank i takt med att de mognar ute i vingården. Att det är handskörd och hästar istället för traktorer har ni ju räknat ut för längesen eller hur? Vad sägs om spontanjäsning i öppna tankar och att temperaturen regleras genom att öppna och stänga fönster och dörrar i vineriet? Allt detta under 200 pix. Jag hoppas att Reyes kommer med en hel låda till mig!