Dos Gardenias firar zinfandeldagen!

”Underbar och älskad av alla”, är en fras som beskriver den blå druvan zinfandel ganska så väl. Vinerna, med doft och smak av mörka frukter och bär, söta kryddor, mjuka tanniner och fylliga ”kropp”, har tjusat mängder av vinälskare. Vad är då detta för druva?

Den odlas i hela vinvärlden men kaliforniska vinmakare har onekligen gjort den till zin (!) Det sägs att den  hamnade i Kalifornien via italienska invandrare, som ska ha planterat de första vinstockarna 1854 i Sonoma Valley. Dess intåg i USA tros dock ha skett via östkusten dit en George Gibbs ska ha tagit med sig sticklingar från Wien. Namnet ”zinfandel” ska druvan fått då den förväxlades med det österrikiska vinet zierfandler.
Genom dna-tester har det fastställts att zinfandel är samma druva som italienska primitivo och kroatiska crljenak kastelanski.

Under 80- och 90-talet var ”blush/white” zinfandel så populärt i USA att det anses ha räddat den kaliforniska vinindustrin, samt ha banat väg för det röda vinets populäritet. Idag är zinfandel den tredje mest planterade druvan i Kalifornien.

Här i vinintresserade Sverige är druvan minst lika omtyckt, inte bara för att den passar ypperligt till den typen av mat vi äter större delen av året; grytor, långkok, mustiga rätter med rotfrukter och svamp, stekar och liknande.

Dos Gardenias är också förtjusta i zinfandel och vi delar självklart med oss av våra favoriter från det fasta sortimentet!

Amalias rekommendationer till…
…nybörjaren
Ravenswood, nr 26001, 129 kr/750 ml
En av de första zinfandelvinerna jag provade. Smakrik och perfekt ”nybörjarzinfandel” med fina kryddiga toner.  

…den som kan lite och vill lära sig mer…
Bonterra Zinfandel, nr 22620, 139 kr/750 ml
Ett tag var detta vin det enda maken och jag drack, vi hade det till allt; carbonara, hamburgare, ribs, pulled pork, grillad kyckling, rubbet. De mörka frukterna och den amerikanska eken resulterar i en förförisk, smakrik dryck.

…den som druckit en och annan zinfandel 
Girard Old Vines Zinfandel, nr 22337, 215 kr/750 ml
Jag är mycket förtjust i alla Girards och zinfandeln är inget undantag. Den är fylligt elegant med markant eldighet, vilket inte är konstigt eftersom alkoholen ligger på 15 % Ett glas till en mustig viltgryta är perfektion.

Carlos rekommendationer till…
…nybörjaren
Uncle Zin Appassimiento Zinfandel 2018, nr 71308, 89 kr/750 ml
Detta vin är ett av de få som har överlevt min oenologiska garderobsrensning. I takt med att smaklökarna utvecklas åker de mindre bemedlade vinerna ut illa kvickt. Dock inte Uncle Zin. Ett perfekt vin för Zinfa-nybörjaren. Med sina toner av mörka bär och choklad charmar Zin-farbrorn denna farbror. Vinet kommer från Salento i Apulien, ”klacken” i södra Italien. Det görs på Apassimiento-metoden.

Det innebär att druvorna får torka i solen efter skörd innan de pressas. En metod som används i huvudsak till Amaronevinerna. Jag har träffat lite olika Amaroneproducenter som är rätt grumpy att metoden används lite överallt i italien. Det kan tänkas vara lite overkill på en redan fruktig produkt som Uncle Zin, men trender är till för att följas och det är vad svenska folket vill ha just nu. I vilket fall, ett fynd under hundralappen!

…den som kan lite och vill lära sig mer…
Buffalo Barrel Zinfandel 2017, nr 77573, 115 kr/750 ml
Apropå trender, Zinfandel som lagras i Whiskyfat. Det låter väl smaskigt!!? Nja, som alltid delar dessa grejor vinvärlden i två läger. De som anser detta vara trams och de som inte tycker att det är konstigare än när destillat-tillverkarna gör det till höger och vänster. Personligen tycker jag att detta är rätt skoj och uppmuntrar gärna vänner att prova det. Var sak har sin plats. Buffalo Barrel platsar bredvid en fet flankstek eller en högrevsburgare. Med sina toner av jordgubbar och mjölkchoklad passar det till och med som sällskapsdryck – om man vill filosofera lite framför vinterbrasan.

…den som druckit en och annan zinfandel
Seghesio Sonoma Zinfandel 2017, nr 22562, 223 kr/750 ml
Här snackar vi elegans och perfektion. Är det några som kan Zinfandel så är det Seghesio Family Vinyards i Sonoma. Fruktig och koncentrerad med smaker av mörka körsbär, plommon, peppar och vanilj. Fatkaraktären är alldeles lagom. Perfekt till grillade kötträtter. Speciellt mumma med lammracks. 87 % Zinfandel och resterande består av carignan och petite sirah. Visst, vinet kostar en slant, med jag anser det vara ett fynd! Mycket vin för pengarna.

 

Källor: ”Grapes & Wines” av Oz Clarke och Margaret Rand, Zinfandel.org, Wineinstitute.org