Dos Gardenias hedrar ikonen Diego Armando Maradona

De tre dagarna av landsorg är över i Argentina men hans fans kommer aldrig sluta sörja honom.  El Pibe de oro (guldpojken). The underdog. Han var den latinamerikanska drömmen personifierad som boktstavligen tog fotbollsvärlden med storm. Men han kom att symbolisera så mycket mer och därför sörjs han av en hel värld, långt utanför de fotbollintresserades skara. Diego Armando Maradona lämnade ingen oberörd under sin karriär och alldeles för korta liv.

Matchen mellan England och Argentina under VM i Mexiko 1986, då Maradona tog hjälp av ”Guds hand”,  följdes av en hel värld och blev en revansch för Argentinas nederlag i Falklandskriget. En sargad David som krossade koloniale Goliat och gav sitt folk och sin kontinent stolthet. Därefter gjorde han det ”omöjliga” när han ledde Napoli till inte mindre än två Scudettos och en UEFA-seger. I Neapel har han så gott som helgonstatus.

Det finns två filmer ägnade denne fotbollsmagiker, båda helt klart sevärda: Emir Kusturicas ”Maradona” från 2008, (där Manu Chao sjunger ”La vida es una tombola” live för Maradona) och den senaste, ”Diego Maradona” av Asif Kapadia, från 2019, som finns att se på Svt Play.

 

Jag hyllar denne gudomlige och kontroversielle ikon med tre spektakulära argentinska viner. Två gjorda på Argentinas gröna respektive blå ”nationaldruvor” samt en bordeauxblend av rang:

Chakana Estate Torrontès 2019, nr 92550, 149 kr/750 ml
Torrontès är Argentinas gröna motsvarighet till Malbec och en druvsort som vinmakare börjat behandla med mer omsorg än tidigare. Frukten i detta vin kommer från en vingård belägen 1 300 meter över havet, vilket bidrar till den friska fruktigheten istället för koncentrerad sötma. Fyllig och mycket aromatisk, med en aning tanniner, samt fruktiga och blommiga toner. Supergod till rätter som grönsaksfrittatas, grillad kyckling eller fisk med kryddiga tillbehör.

Zolo Black, Malbec 2015, nr 2761, 279 kr/750 ml
Malbec, Bordeauxdruvan som hamnade i Argentina på väg till Chile under 1800-talet. I Argentina rycktes den upp till förmån för cabernet under sent 1900-tal för att så småningom återupptäckas och bli landets egen blå stolthet.
Zolo är sammetslen trots rejäla tanniner, med tydliga toner av mörka plommon och choklad samt vanilj från faten. En stålhand i sidenhandske att njuta av till en rejäl biff med chimichurri.

Fun fact: I sydvästra Frankrike och Loiredalen kallas malbec för cot, på Bordeaux högra strand går den under namnet pressac.

Quimera, Achaval-Ferrer 2010, nr 95840, 398 kr/750 ml
Quimera golvade mig helt första gången jag provade det. Lager på lager av toner av ljuvlig mörk frukt, tobak, rosmarin och eukalyptus. Den är som en modern, kaxig gaucho som rör sig världsvant överallt, charmar alla och förför än fler. Druvorna (malbec, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot) är alla odlade på mellan 980-1 100 meter över havet och det märks i vinets fräschör. Kött passar såklart utmärkt att äta till, gärna vilt med klassiska kryddor som enbär och timjan.

Salud och descansa en paz Diego divino, vi glömmer dig aldrig!