Dos Gardenias hyllar Sydafrika och firar #methodecapclassique

Om du inte är bekant med Méthode Cap Classique är det hög tid att bli det!

Méthode Cap Classique (MCC) är namnet på det sydafrikanska mousserande vin som framställs enligt den traditionella metoden vilket innebär att vinet jäser en andra gång på flaska. För att få använda ”MCC” på flaskan måste vinet uppfylla ett gäng kriterier som kontrolleras av Cap Classique Producers Association (CCPA). Bland annat ska vinet ha legat minst nio månader på jästfällningen. De bättre vinerna tillbringar dock minst ett år på den.

Vad gäller druvorna så kan man använda olika sorter, de vanligaste är chardonnay, pinot noir, pinot meunier och chenin blanc. Druvorna måste komma från särskilda, klassificerade lägen.

För att ett år sedan tog Cap Classique Producers Association (CCPA), initiativet att skapa en egen dag att fira drycken och i år förväntas MCC-entuasiaster världen över vara med och fira dessa ädla bubblor. Dos Gardenias är mycket förtjusta i MCC och delar såklart med sig av några favoriter!

Amalias val
En av kriterierna för att en dryck ska få kallas MCC är att den legat minst nio månader på sin jästfällning. Boschendal Brut Chardonnay Pinot noir, nr 7889, 120 kr/750 ml, har spenderat hela två år på sin och resultatet är läckert och tjusigt. Komplexa toner av bröd, citrusfrukt och hasselnötter utvecklas i glaset och förför från att drycken hälls upp till sista droppen är urdrucken. Detta serverar jag mer än gärna som välkomstdrink, då den med sin eleganta syra får en att vilja ”stoppa något i foderluckan”, som Björnstierne Antonsson säger i Dos Gardenias premiäravsnitt.

Garnacha! Eller grenache, som i detta fall. En favoritdruva jag har oerhört svårt att låta bli. Denna medelhavsdruva trivs ypperligt i Sydafrika och det märks i Darling Cellars Brut Rosé, nr 7938, 129 kr/750 ml, som består av 100 % grenache. I tonerna finns örter, mogen blodgrape samt aningen nektarin. Vill jag ha festligare stämning på en middag serverar jag denna istället för ”vanliga” grenache, vilket den klarar galant då den har finstämda tanniner som fixar lättare kötträtter. Slurp!

Vill jag unna mig själv ett glas förbannat god MCC, väljer jag gärna Laborie Blanc de blancs, nr 77958, 169 kr/750 ml. Med hela 36 månader på jästfällningen har den utvecklat fantastiskt eleganta toner; frisk citrus, mogna äpplen och bröd. Moussen, alltså bubblorna, är små och krämiga. Ett glas av den en kväll tillsammans med en bok av en av mina favvoförfattare, J.M Coetzee (nobelpriset i litteratur 2003, född sydafrikan men numera har han australiskt medborgarskap) och jag är mer än nöjd.

Carlos val
CCM FO´LIFE! Om jag mot förmodan skulle skaffa min första tatuering på äldre dar så är motivet givet. Gärna i snirkliga bokstäver. Den skulle få plats under mitt ankare och ovanför rosen, bredvid garnacha for life-tatueringen… Men nu snackar jag goja! Vi ska ju prata bubblor från mitt älskade Sydafrika!

Då börjar vi med en klassiker som alltid finns hemma på kylning, Pongrácz Brut NV, nr 7668, 120 kr/750 ml. Vinet är mycket torrt och angenämt med alla citrus och persikotoner i fin balans. Pinot noir och chardonnay i perfekt harmoni. Dessutom har namnet på bubblet en fantastisk historia. Pongrácz är inspirerad av Desiderius Pongrácz, en adelsman och flykting från Ungern, som var med och utvecklade vinnäringen i Kapprovinsen. Desiderius kom till Sydafrika 1956 efter att ha flytt undan revolten i hemlandet. Innan dess tillbringade han 12 år som krigsfånge i Sibiriens saltgruvor. Så varje klunk är en hyllning till mästaren.

Nybakade scones, citrustoner, gröna äpplen och päron. Addera lite sol och fina bubblor som kittlar angenämt i strupen. Låter det frestande? Så är det att dricka Krone Borealis Cuvée Brut 2015, nr 74913, 129 kr/750 ml. Detta eleganta bubbel från Twee Jonge Gezellen består av den traditionella ”cépage de champagne” (snobbig vinlingo för champagne-druvsort) på 40% chardonnay och 60% pinot noir. Värt att anmärka är att ”remuagen” (när man vrider på flaskorna lite i taget så jästfällningen hamnar i halsen på flaskan) sker för hand. Ett bubbel att minnas!

Fun Fact: Twee Jonge Gezellen är en av de äldsta vinproducenterna i Västra Kapprovinsen. De var en av fjorton gårdar som tilldelades till holländska kolonister i början av 1700-talet av dåvarande guvernören Willem van der Stel. Ett par äventyrliga och jovilaiska unga män grundade vingården 1710. Det dröjde inte länge förrän lokalbefolkningen började kalla gården Twee Jonge Gezellen – gården som ägs av två ungkarlar – och namnet står sig än idag, 300 år senare!

Vill man ha chardonnay i all sin eleganta prakt ska man ge sig på en flaska Org de Rac La Verne Blanc de Blanc 2016, nr 77441, 169 kr/750 ml. Pjäsen kommer från min favoritproducent Org de Rac i Swartland. Här snackar vi aromer av solmogna aprikoser och persika, nybakat bröd och rostade mandlar. I toppen ligger det apelsinzest och lite lime. Eftersmaken är låång och krämig. Magi. Varje klunk tar mig tillbaka till solnedgångarna i Camps Bay…

Nyfiken på mer Sydafrika? Lyssna på vårt härliga SA-avsnitt.