Dos Gardenias läser: Varken av Lisa Förare Winbladh

Det som förför mig först är omslaget med härligt papper och en illustration som ser ut som en silvrig Rorschachfigur (bild som psykologer och terapeuter använder i behandling av patienter).

Sedan dras jag in i Lisa Förare Winbladhs berättelse som tar tag i mig som glittrande kvicksand. Det är vardagsrealism och forntida väsen, det är flerfamiljshus i förorten, nornor som gillar fotboll, barn som försvinner och eleganta kvinnor med pärlor i öronen och sofistikerade parfymer. Och det är mörker. Ett inte alltför trevligt mörker som lurar bakom bulldoft och gemensamma högtidsfiranden.

Stundtals sticker berättelsen ut i passusar som känns mindre nödvändiga och gör det hela lite förvirrat, innan den bokstavligen plockar upp maskan igen. För någon som älskar gotiska berättelser är den ljuvlig. Den påminner om Ira Levins ”Rosemarys baby” (japp, den som blev film med Mia Farrow i trendsättande Vidal Sassoon-frisyr och spelades in i John Lennons lägenhet), Frank L Baums ”Trollkarlen från Oz” (även den har filmatiserats) och Shakespeares ”Macbeth” (bästa filmatiseringen i mitt tycke är den med Michael Fassbender). Jag älskar att Lisa lagt handlingen i en söderförort, helt i John Ajvide Lindqvists anda.

Det sämsta med boken är onekligen att inte få svar på allt, utan nu gäller det att ha tålamod att hålla ut till nästa bok om Sara och allt mer eller mindre märkligt som händer i hennes världar.

I boken dricker karaktärerna en del alkohol, nornorna är mycket förtjusta i vin och skickar ut sina bjäror att hämta det med jämna mellanrum. Ett gott glas rött passar därför ypperligt till, exempelvis Rayos Uva, nr 95243, 149 kr/750 ml, en blend på tempranillo, graciano och garnacha. Föredrar du vitt föreslår jag Luddite Saboteur, nr 92652, 199 kr/750 ml, fruktig och frisk med kryddig eftersmak.

Är du däremot typen som dricker mousserande oavsett, föreslår jag en av de godaste roséchampagner jag druckit i år: Louis Roederer Rosé 2013, nr 77226, 599 kr/750 ml. Föga förvånande belönades den med guldmedalj i The Champagne & Sparkling Wines Championships tidigare denna månad. Jag är helt övertygad om att bokens Louise skulle nicka gillande.