Dos Gardenias Tre vise män

Dos Gardenias önskningar inför Dia de Los Reyes

I de flesta latinska länder firas julen precis som i övriga västvärlden, med den 25 december som den viktigaste dagen. Knappt två veckor efter, 6 januari, är det dock dags för en minst lika viktig dag – Dia de los Reyes.

Los Reyes Magos är de tre vise männen Caspar, Melchior och Balthasar, och dagen firas till åminnelse av att de hade med sig gåvor till Jesusbarnet. I många katolska länder är det denna dag då barnen får presenter och man firar med festligheter och parader.

Dos Gardenias firar också såklart!

Vi önskar oss dock inte myrra, guld och rökelse av Los Reyes Magos, utan följande ädla drycker istället:


Amalia:

Batàr, del av Querciabella Collezione, nr 73703, 1 617 kr/3x 750 ml.
Den hade mig vid ciao, denna galet ljuvliga blend av biodynamiskt odlad chardonnay och pinot blanc. Eleganta toner av mogna exotiska frukter med en aning vanilj från faten. Utsökt och låååång eftersmak. Perfekt till smakrika rätter med smöriga komponenter eller exotiska frukter, exempelvis ceviche på lax och mango. Vinet ingår i en låda från Querciabella, som kostar en slant och är så värd det.

Philipponnat Royale Réserve Non Dosé, nr 91228, 399 kr/750 ml.
Min fäbless för torr, krispigt frisk champagne är oändlig. Ju torrare desto bättre. I denna är det inget socker tillsatt efter degorgering, vilket gör vinet oerhört läckert och mycket användbart. Senast drack jag denna genom en hel skaldjursmiddag, något jag mer än gärna gör om.

Carlos:
Pierre Sparr Pinot gris Réserve, nr 2190, 109 kr/750 ml. 
Min nya favvo kommer från hjärtat av Alsace. Kryddiga honungstoner samsas med blommig äppeldoft. Jag är väldigt svag för Pinot Gris-viner och här blev jag inte besviken. Perfekt till lite kryddigare rätter. Ett fynd.

Vilarnau Brut Nature Organic, nr 7731, 95 kr/750 ml.
Det finns ett gäng Cavas på heavy rotation i min vinhylla. Favoriten är onekligen denna torra och friska bubbel med en hel del citrustoner. Denna Brut Nature har legat i 12 månader på sin jästfällning. Vineriet är en av mina favoriter i Sant Sadurní d’Anoia och är ekologisk certifierad. Mycket bubbel för din hundring!