Dos Gardenias pratar vinhistoria: vinrankans intåg i Latinamerika

Den 12 oktober i år var det 527 år sedan Christoffer Columbus anlände till ön Hispaniola (idag Dominikanska Republiken och Haiti) och ”upptäckte” en helt ny kontinent, en ny värld.

Med sig hade han tre skepp, en besättning mer eller mindre bestående av brottslingar (de män som spanska kronan kunde avvara till ett så riskabelt projekt) och sin kristna, katolska tro. Samt ett gäng fat med vin som surnat under tiden till havs.

När Columbus återvänt till spanska kungadömet och berättat om guld och tropiska skogar, fick han i uppdrag att kolonisera och framförallt kristna de nyupptäckta områdena. Sagt och gjort. Då uppstod vinproblematiken. Till nattvarden behövdes vin. Som inte klarade sig under tiden till havs. Lösningen blev att plantera vinrankor i de nya länderna. Först Peru, sedan Chile, Mexico, och så småningom Argentina, Brasilien och Uruguay.

Under följande århundraden, emigrerade fler och fler européer för att söka sig en bättre framtid i Nord- och Sydamerika. Totalt 60 miljoner ska ha lämnat Europa under 1815-1932, en tid då nya industrier blomstrade i det närmast fortfarande orörda Sydamerika. Många kreoler (latinamerikafödda spanjorer) åkte i sin tur till Europa och tog med sig sticklingar tillbaka. Det var i grevens tid, då Europas vinproducerande länder drabbades hårt av vinlusen i mitten av 1800-talet.

Till ena sidan Anderna, Argentina och Uruguay, kom det många italienska migranter på 1800-talet. Med sig hade de druvor från sina gårdar och regioner. Malbec gjorde sig snabbt hemmastadd i Argentina. Tannat i Uruguay.
På andra sidan om den mäktiga bergskedjan hände annat. En druvsort växte, frodades och spred sig helt obemärkt. Efter en analys av chilensk merlot visade det sig att det var carmenère som smög omkring som en katt bland hermeliner. En fransk druva som vinlusen nästan utrotat. Chilenarna tog genast druvan till sig som sin.

Blir du nyfiken på att prova viner från Latinamerika? Då är våra bästa tips följande viner från det fasta sortimentet:

Argentina
Alamos, nr 6670, 99 kr/750 ml, är en organisk malbec som har allt en malbec ska ha; tanniner (det vi uppfattar som strävt), röda körsbär, vanilj, kanel, hallon och en aning fat. Mycket, mycket fin till en charkbricka eller mustig kötträtt, alternativ proteinrika vegetariska rätter.

Chile
Río Claro Reserva Carmenère, nr 2301, 89 kr/750 ml. Doftar och smakar viol, björnbär, kryddörter och vanilj. Tydliga och behagliga tanniner, fin eftersmak. Passar bra till kötträtter med kryddiga tillbehör.

Uruguay
Garzón Reserva Tannat, nr 3210, 119 kr/750 ml, här har vi en tannat som inte går av för hackor. Härligt tydliga tanniner, choklad, mörka frukter och bär, aningen nymald svartpeppar och fat. Servera till mustiga vilträtter med kryddiga tillbehör.