Dos Gardenias rekommenderar: magiska serier och drycker

Regn och gråväder ute, vad gör det när man kan hälla upp något gott i glaset, krypa upp i soffan och dra igång en serie att försjunka i?

Tomrummet som mastodontserier som Game of Thrones, Sex & the City och Sopranos (nu säger Carlos ”Seinfeld! Du MÅSTE nämna Seinfeld!”) lämnat har lyckligtvis fyllts av välgjorda och intressanta produktioner. Hade inte Netflix Narcos funnits hade Dos Gardenias troligtvis inte heller gjort det. Så serier är något vi konsumerar inte bara för förströelse, utan att njuta och inspireras av, precis som ädel dryck.

Vad rekommenderar vi då, och framförallt, vad ackompanjerar vi med i dryckesväg?

Killing Eve, SVT Play och HBO.
Har du inte sett den så gör det genast, två säsonger finns ute och en tredje är på gång till nästa år. Skådespeleriet är i världsklass, vilket inte minst bevisats av alla de utmärkelser skådespelerskorna fått. Det är svårt att inte bli fascinerad av Jodie Comers flamboyanta och komplexa bad girl ”Villanelle”, Sandra Oh och Fiona Shaw är utsökta som vanligt och danske (det måste alltid finnas en dansk för bästa resultat) Kim Bodnia är bara magisk.

Dryck: 
Eleganta och krispiga Nyetimber Rosé, nr 73377, 499 kr/750 ml, blir perfekt till, den är lika tjusig som de opulenta kreationer Villanelle älskar att klä sig i.

Zone Blanche, Netflix
Franskbelgisk Netflixproduktion (”Black Spot” på engelska) vars namn syftar på ett område där det inte finns någon som helst mobil täckning. Till en början trodde jag det var en europeisk Twin Peaks, det är svårt att inte jämföra båda serierna. En superallergisk agent skickas till mitten av ingenstans för att ta reda på varför det sker så många fler mord i Villefranche än i övriga landet.
Han möter en cocktail av original till poliser, militanta miljöaktivister, en patriark som styr staden på sitt sätt och inte minst skogen med sina egna hemligheter.

Dryck:
Då det stundtals blir smått obehagligt, är det gott med något smakrikt (och stärkande) som Calvados Garnier 3 ans d’age, nr 86489, 279 kr/500 ml. Ren och förädlad äppelsmak med endast en lätt, lätt ton av vanilj från faten.

Carnival Row, Prime Video
Kombinationen älvor, monster och viktorianska miljöer är en kombo jag inte brukar välja i första taget, men skådespelarna!!! Jared Harris, Orlando Bloom, Cara Delevingne och Indira Varma är galet, galet bra i denna dramatiska story om kärlek och motsättningar av alla slag; ras, klass, kön, religion, etc. Välgjord och modern fantasy.

Dryck: Stockholms Bränneri Dry Gin, nr 39000, 292 kr/500 ml.
Njut denna eleganta, strama och kryddiga gin som den är med sina fantastiska lager av smaker, eller gör en klassisk GT. Förslagsvis med Swedish Tonic som finns i välsorterade livsmedelsbutiker.

Beforeigners, HBO
Jag var skeptisk men kapitulerade snabbt och kan knappt vänta till nästa säsong!
En mer eller mindre vacker dag dyker det upp folk från helt andra århundraden i Oslo (och visar det sig, i hela världen). De blir fler och fler och staden tvingas upprätta läger och vidta åtgärder för att kommunicera med alla dessa främlingar och få dom att samexistera på bästa sätt.
Vikingakvinnan Alfhildr är en av de coolaste karaktärerna på länge, och stenåldersmannen som är ihop med en influencer (vars utseendeideal är 90-talets silikonbrudar) är i en klass för sig.

Dryck:
Här gäller det att hänga med i alla svängar, något smakrikt och inte för alkoholstarkt blir perfekt, som Wisby Farmhouse Ale, nr 34019, 26:90 kr/330 ml.

Britannia, HBO
Romarna lägger del för del av ”världen” under sig, tills de når Britannia och dess folk och stammar. Druider, pompösa romerska härförare, profetior, demoner och en bra dos Monty Python-influenser. Som vanligt när det gäller brittiska serier är skådespeleriet utsökt och miljöerna galet vackra.
Även i denna serie finns en dejlig dansk, Nikolaj Lie Kaas (från bland annat Idioterna och Brottet säsong 3) spelar en stundtals besatt utstött druid med en viktig uppgift. Japp, det är lika trippat som det låter.

Dryck: Fentimans Winter Shandy, nr 11900, 19:90 kr/275 ml
, är ypperlig till. Servera välkyld, alternativt med ett par isbitar.

Fleabag, Prime Video
När serien släpptes gjorde den sådan succé att kreatörskan Phoebe Waller-Bridge genast fick uppdraget att skriva manus till den kommande James Bond-filmen. (Hon är också en av manusförfattarinnorna bakom Killing Eve.) Två säsonger om Fleabag och hennes minst sagt dysfunktionella familj finns att se. I vanlig ordning med brittiska serier är skådespeleriet i världsklass. Snyggt, dramatiskt och påminner om tidiga avsnitt av Sex & the City.

Dryck:
Varm choklad med lätt sotade marshmallows och en skvätt Talisker 10 years, nr 411, 449 kr/700 ml,  passar perfekt till, se recept nedan.

Talisker Hot Chocolate
Ingredienser:
25 ml Talisker 10 years
30 ml kokhett vatten
28 g mörk choklad
150 ml havremjölk
10 ml ljus sirap
Marshmallows för garnityr

Rör ihop ingredienserna i en kastrull och värm tills det sjuder svagt. Häll upp, toppa med nyrostade marshmallows och njut.