Dos Gardenias tips inför små partier 15 februari

Det finns ingen hejd på festligheterna! Knappt har vi firat kärleken så släpps det ett gäng oerhört spännande och intressanta viner i mindre partier. Gardenia Amalia har provat och kommer shoppa på sig ansenlig mängd av dessa något mer otraditionella viner.

Nya Världen (allt utanför Europa) hakar mer och mer på de nygamla sätten att göra vin. Kul, visst, men framförallt wow, när det blir bra!

Cacique Maravilla, nr 90653, 139 kr/750 ml, är ett chilenskt orangevin från en för mig hittills okänd producent. Vinet har toner av blommor och mogna gula frukter, samt en fin friskhet som balanserar det hela finfint. Drick till rätter som har viss hetta som mexikanskt, asiatiskt, peruanskt.
Fun fact: Druvan är moscatel de alejandria, en druva som vanligtvis används för att göra vin som senare destilleras till pisco chileno.

Första gången jag drack viner från australiensiska Pyramid Valley blev jag bokstavligen blown away! Vinerna var och är komplexa = massor med smaker som undan för undan träder fram. Pyramid Valley Vineyards Growers Collections on skins, nr 91139, 269 kr/750 ml, är inget undantag. Det är en blend av de gröna druvorna gewürztraminer, pinot blanc och pinot gris. Även detta vin har blommiga toner och är som att dricka sommar med mogen, nästan torkad gul frukt. Njut till en cesarsallad eller vitello tonnato. (Ps. Bästa receptet på tonnatosås finns hos Granntanterna!)

Sista coola vita vinet kommer från en av Gardenia Carlos favoritregioner, Sydafrika!
Chaos White, nr 96044, 255 kr/750 ml, en blend av klassiska sauvignon blanc och semillon. Jag var helt övertygad om att den skulle vara alldeles för söt och blommig för min smak, men tji fick jag. Visst, de mogna gula frukterna och doftande blommorna finns där, men det gör även en fin kryddighet och elegant rökighet. Perfekt till exempelvis rökta räkor med aioli.

Östeuropeiska läckerheter 
Det går inte att prova för många mousserande viner! Inte på en gång och i ett svep, vilket vore förödande för smaklökarna (det är därför du INTE ska ta fram finskumpan till tolvslaget på nyår, eller när du får feeling på småtimmarna, det är bokstavligen bubblor för svin).

Att Ungern är ett vinland att räkna med är det ingen tvekan om. Fina Kreinbacher Brut Nature, nr 97054, 179 kr/750 ml, är ett ypperligt exempel på det. Som namnet antyder är det ett torrt mousserande vin utan extra tillsats av socker  (vilket vanligtvis alla mousserande viner gjorda på traditionella metoden får när de ”korkas om”). Jag gillar de nötiga tonerna i vinet, som gifter sig finfint tillsammans med den friska syran. Drick som aperitif eller till fisk- och skaldjur.

Det röda vin som står ut lite extra är gjort på en av mina favoritdruvor: kadarka, en blå druva som vanligtvis ger härligt lätta och intressanta viner med körsbärstoner.
Bott Frigyes, nr 95323, 249 kr/750 ml, är gjord i Slovakien, även det ett vinland att räkna med framöver. Vinet har toner av både blå och röda bär samt kryddor (tänk att du öppnar ett kryddskåp). Jag tänker ackompanjera den till lagom stabbig vårmat, som kalvschnitzel.