Dos Gardenias tipsar om alkoholfria juldrycker

Väljer du alkoholfritt under jul och nyår behöver du absolut inte avstå från goda drycker. Särskilt som det numera går att hitta alkoholfritt som inte smakar sötsliskigt barnsligt utan vuxet och sofistikerat. I Europa visar den alkoholfria trenden inga tecken på att minska och här i Sverige skapar seriösa aktörer alkoholfria drycker av hög kvalitet.

En av mina absoluta favoriter är Mariestads Strong Ale Alkoholfri, nr 19017, 69 kr/750 ml. Ren och skär perfektion, kryddig och mustig. Vill du hellre ha en mer kryddig och säsongsspecifik dryck är Mariestads Julöl Alkoholfri, nr 11935,  13:90 kr/300 ml, torr, smakrik och mustig även den. Perfekt att skölja ner den traditionella julmaten med.

Jag är också mycket förtjust i den julmust som säljs på Systembolaget. Den är torr och smakar mer vuxet, mycket tack vare att drycken slutlagrats på olika typer av fat; calvados, bourbon, eller portvin, Nygårda Julmust Portvinsfat, nr 19014, 33 kr/750 ml.

Från företaget Good Cause, vars vinst går oavkortat till välgörenhet, kommer bubblande nyheten God Dryck N°1 Prestige Cuvée, nr 19018, 119 kr/750 ml. Till skillnad från sina ”syskon”, God Dryck N°1 och God Dryck N°2 (rosé), har vinet lagrats i 18-24 månader innan det blandats och avalkoholiserats. Det märks i dryckens doft, som är mognare och fylligare än syskondryckernas. En liten påtaglig sötma finns också, och även den bidrar till den mogna känslan.

Känner du att du eller dina gäster behöver gjuta märg i benen, serverar du med fördel Ängabackens Björksoda, 167 kr/750 ml. Den är naturligt fermenterad och gjord med traditionell metod vilket innebär att drycken jäser en andra gång på flaskan. Att dricka björksav har man gjort länge i Norden, men att fermentera (jäsa) den har varit vanligare i Östeuropa. Drycken har till en början lite jästiga toner men smakar friskt och passar mycket bra till mat.

Slutligen en klassiker i detta sammanhang, den megaexklusiva blåbärsdrycken Saxhyttegubbens Blåbär 100 %, nr 1964, 72 kr/330 ml. Ren blåbärsjuice utan tillsatser och en fröjd att dricka, både som sällskapsdryck och till mat.

Som sagt, det finns numera inga ursäkter för att spola kröken om en inte känner för, vill eller kan konsumera alkohol, snarare tvärtom. Skål!