Dos Gardenias träffar vinmakare: Penfolds levande vinlegend Peter Gago

Som dryckesskribent har man förmånen att få träffa många spännande och intressanta vinmakare och vinpersonligheter. Vissa är det dock något absolut extra med, de som har närmast ikonisk rockstjärnestatus, som till och med har eget rum på sin ”hemmaflygplats”. En sådan magnifik vinpersonlighet är Peter Gago, engelsmannen som varit Penfolds chefsvinmakare de senaste 18 åren och som arbetat på vinhuset sedan 1989.

När han ringde upp mig klockan 06.00 en morgon för en pratstund blev jag så starstrucked att jag nästan fick tunghäfta och kraxade fram osammanhängande fraser på morgontrött engelska. Frågorna jag förberett kändes ointelligenta och platta men han var bara oerhört trevlig, charmig och tålmodig, ett riktigt proffs. Trots att samtalet bröts både en och tre gånger ringde han upp och hade inget emot att svara på samma fråga igen.

Det första jag frågade honom var hur han kände inför sin tjänst, då han varit på Penfolds i snart 32 år. Klicka på klippet nedan och hör honom själv berätta om det.

Jag bad också Peter berätta om Penfolds historia, hur det kändes att fira 175 år av framgång efter framgång och hur det var att göra det på samma ställe, The Apothecaries, där doktor Christopher Penfolds en gång tog sin examen. Han berättar också hur allt började, med doktor Christopher Penfolds olika tonikum, och att det var hans hustru Mary som drev vinproduktionen framåt och hur den tog fart först när deras dotter Georgina gift sig.

 

I familjen och företaget Penfolds pionjäranda är man också öppen för samarbeten och experiment. Förra året lanserades en champagne i samarbete med champagneproducenten Thienot. Den sålde slut snabbare än man hinner säga ”collaboration”. På bilden nedan skålar Peter Gago med Thienots vinmakare Nicolas Uriel.

Nu riktar Penfolds blicken väster-, eller österut? Det beror helt på var man befinner sig. Hör Peter berätta om vad som är på gång i klippet under bilden.

Mer om dessa spännande viner kommer du självklart kunna läsa om hos oss, likaså mer om Penfolds och stjärnvinmakaren Peter Gago. Fortsättning följer då vi bara börjat skrapa lite på ytan av vad som är Australien och landets vinhistoria, av vilken Penfolds är en stor och betydande del.

Denna artikel är gjord i samarbete med Treasury Wine Estates

Nyfiken på mer om Penfolds? Läs mer här: Penfolds – från doktorns starkvins-rekommendationer till ikonviner

Lyssna även på avsnitt 12 av vår podd och hör Niclas Toumela berätta om sin tid hos Penfolds!