Dos Gardenias ultimata bubbelguide inför nyår!

Vi har alla varit där. Stått framför Systembolagets hyllor och försökt välja rätt mousserande vin till nyår. I år hoppas vi göra det enklare för dig med Dos Gardenias ultimata guide till nyårsbubblet!

Fundera först på själva tillfället: sittande middag eller fest? Mousserande funkar ypperligt till mat och att ha det genom en hel Sylvestermiddag är gott och lyxigt. Är det mer fest med klackarna i taket, tarvar partajet inte lika kraftiga viner, utan lättare sådana.

Kom ihåg den gyllene regeln: börja med det bästa. Tolvslaget kan du skåla in med enklare törstsläckare, vid det laget är smaklökarna inte särskilt pigga. Viktigast av allt, vad är dina gäster för dryckestyper?

 

Småängsliga hipstern
Helst vill hipsters ha odlarchampagne gjord på någon av de mer obskyra druvorna i Champagne och då en brut nature. Det kan också funka med en corpinnat, som de mer ortodoxa tillverkarna av mousserande spanskt vin numera kallar sin dryck.

Amalias tips:
Dräm till med en knastertorr årgångs-brut nature från ett anrikt hus, dessutom i cool förpackning och etikett designat av Philippe Starck, Louis Roederer Brut Nature 2012, nr 95925, 759 kr/750 ml. En årgångscorpinnat gjord på endast en druva impar alltid på en hipster, eller så överraskar du med tredruvssköningen Llopart Rosé Brut Reserva 2016, nr 97016, 199 kr/750 ml.

Carlos tips:
Här är det bara att köra all in på bubbel som andas ”traditionellt hantverk”. Den jämtländska björkvinmakaren Peter Mosten är norrlandsmannen personifierad. Inget fluffsnack, bara hårt arbete. Med stort tålamod och över 30 års erfarenhet har han skapat ett bubbel på björksav som får de mest härdade japanska hipsters alldeles tårögda. Tänk en riesling sekt på steroider… Med ett maltigt avslut! Sav Sparkling, nr 33692, 198 kr/750 ml.

Nästa pava kommer att få Pip Beanie-luvorna i spinn och nacktatueringarna att växa. Glöm trista Pet Nats, sååå 2018. För att impa på dina hipsterpolare ska du servera en Col Fondo. Prosecco gjord på metodo ancestral.  Man avstannar jäsningen innan allt socker jäst ut och håller vinet nedkylt under vintern. Kring påsk tappar man vinet på flaska och sätter på en vanlig kronkapsyl varpå jäsningen tar fart igen. Jästfällningen ligger kvar i flaskan därefter. Det är grumligt, funky och alldeles underbart. Zanotto Col Fondo 2016, nr 70747, 179 kr/750 ml.

 

Trendloppan
Så länge det är trendigt bryr sig hen inte särskilt mycket om hur det smakar, så lika bra att servera något riktigt gott.

Amalias tips:
Stjärnstatus rätt igenom: ”the Lenny Kravitz edition” Lenny Kravitz x Dom Pérignon Vintage 2008, nr 7428, 1 599 kr/750 ml. Drycker med låg alkoholhalt är också galet trendigt, så Say Blush Pink Grapefruit, nr 73198, 59 kr/750 ml är perfekt läskande.

Carlos tips:
James Bond. Enbart pinot noir. What’s not to like? Glöm inte att lägga fram själva lådan till middagen, den öppnar sig automatiskt. Ouff! Champagne Bollinger 007 Millésime 2011, nr 95448, 1 499 kr/750 ml.

Tack vare alla nya fina vinbarer är äntligen tyska bubblor på framfart igen. Våga vara först i din bekantskapskrets och låt fler upptäcka dem. Denna utmärkta och torra riesling funkar även för den ängsliga hipstern. Tillfälligt sortiment, men finns kvar i en hel del butiker. Bibo Runge Riesling Sekt b.A. Brut 2014, 90034, 199 kr/750 ml.

 

Tillknäppt politiskt korrekt
Vad du än serverar denna typ bör det ha så många certifikat som möjligt, till och med sådana du inte ens visste fanns. Rättvisemärkt, veganskt, biodynamiskt, hållbart, etc. Ju fler desto bättre.

Amalias tips:
Loxarel Sániger Brut, nr 77232, 149 kr/750 ml uppfyller alla krav. True Colors Cava Brut, nr 78045, 99 kr/750 ml donerar en del av vinsten till Regnbågsfonden, utöver att vara krispigt frisk och välsmakande.

Carlos tips:
Här prickar du in allt: Biodynamiskt, veganvänligt, you name it! Dessutom snackar vi även full pott på vinvärldens Bechdel-skala: 5 generationer kvinnor har drivit vingården. Cavan är superfrisk, krispig och passar genom hela måltiden. Det är bara att slå till på Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2015, nr 7923, 159 kr/750 ml.

Vill du servera sydafrikanska bubblor med gott samvete? Här har du pavan, Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir, nr 7889 120 kr/750 ml. Vinmakerskan är självaste Lizelle Gerber, en stor profil i den sydafrikanska vinvärlden. Vingården tar hand om sina medarbetare, restaurangen odlar sina egna biodynamiska grödor och söta djur vandrar fritt bland vinrankorna. Att bubblet smakar förbaskat gott till skaldjuren är ju bara bonus!

 

Konservativa traditionalister
Här funkar det inte med något annat än ren och skär anrik champagne.

Amalias tips:
Lombard Extra Brut, nr 7921, 299 kr/750 ml, utsökt blanc de noir som inte lämnar svarta hål i plånkan. Krug Grande Cuvée, nr 7494, 1 699 kr/750 ml, kan däremot lämna nämnda hål i plånboken men är så god att du glömmer det efter första klunken.

Carlos tips:
Diebolt-Vallois Prestige Brut, nr 7723, 389 kr/750 ml, fyllig, frisk och med lång eftersmak. Mycket elegans för det priset. Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2008, nr 7548, 1 690 kr/750 ml, populär gåbortpresent bland människor med pennkjolar och skräddarsydda kostymer. Bubbelgasm galore.

 

Glada dryckesamatörer
Denna härliga grupp gillar det mesta och vill gärna lära sig något om vad de dricker.

Amalias tips:
Bjud på årgångschampage med etikett som känns igen, Veuve Clicquot Vintage 2012, nr 97028, 549 kr/750 ml eller skäm bort dem med utsökta franciacortan Ca’ d’Or, nr 77422, 777 kr/750 ml, ett ljuvligt mousserande vin från Lombardiet.

Carlos tips:
Se till att fånga in blivande prosecco-fans med lite mer kvalitet än de massproducerade sockerdrickorna som valsar runt blad hyllorna. Denna torra och krispiga dryck från Valdobbiadene, området där proseccon är lite extra finare, är en bra början, Bolla Valdobbiadene Prosecco Superiore, nr 77753, 149 kr 750/ml.

Har du däremot gäster som redan är slavar under sockerdjävulen, kan du omvända dem försiktigt med Perelada Cava Stars Brut Organic 2017, nr 72601, 109 kr/750 ml, Drycken är en perfekt brygga för att träna bort sockersuget. Det finns en svag sötma i den, men den är mycket frisk och fräsch. Perfekt till asiatiska rätter eller en syrlig ceviche.

 

Snorkiga konnässörer
De säger att de dricker allt men det är bullshit, en snorkig konnässor skulle hellre degorgera sig själv än att bli sedd offentligt med en flaska prosecco eller en BiB.

Amalias tips:
Just därför passar de perfekt att bjuda dem på Cartizze, en prosecco från grand cru-läge, Canevel Valdobbiadene Superiore Cartizze Dry, nr 71590, 179 kr/750 ml. Vill du impa mer och få uppnäsorna att hålla truten, väljer du såklart Jacques Selosse Substance Grand Cru, nr 96287, 2 997 kr/750 ml.

Carlos tips:
Snobbarna sätts enkelt på plats med två riktiga håll-käften-spanjacker. Antingen bjuder du på fyllig, klassisk cava-elegans med Pere Ventura Gran Reserva Rosé 2014, nr 77953, 287 kr/750 ml, eller så tar du fram det tunga artilleriet och korkar upp en corpinnat (som vi tidigare nämt är det den nya och strängare klassificeringen av spanska mousserande viner). Detta vin funkar även på den ängsliga hipstern, Torello 225 Corpinnat Brut Nature 2015, nr 74328, 269 kr/750 ml.