Dos Gardenias väljer ädla kärleksdrycker

Gardeniorna må ha latinamerikanskt påbrå men de är inga större fans av trötta klichéer.
I Gardeniornas värld är alla dagar värda att fira, låt gå att Sankt Valentins dag har ett extra rosenrött skimmer kring sig.

För att hedra denne martyr (eller vilken av myterna och legenderna man nu väljer att tro på) har vi valt tre drycker var som för oss är kärlek i dryckesform. Droppar vi njuter av, gärna med våra älskade men även mol allena en kväll. För älskar man inte sig själv kära vänner, kan man inte kräva att andra ska göra det.
OBS! Kombinationen alkohol och kärlek är dock inte alltid av godo, så skrid varsamt fram.

Amalias val av kärleksdrycker
Trender i all ära, men när alla plötsligt säger sig äääälska en viss druva och dricker den för att det är hippt, då tappar jag intresset och det ska mycket till för att jag ska bli imponerad på riktigt. Vilket jag blev med råge ett antal gånger om när jag provade detta förtjusande vin.

Aldrig har jag druckit en Langhe nebbiolo som förfört mig så totalt med sina fruktiga toner, ljuvliga tanniner och gudomlig eftersmak! Kanske är det inte så konstigt att den smakar som den gör, då familjen som producerar detta vin gjort det i fem generationer och kunskapen gått i arv från far till son. Ett äkta hantverk och det märks. Servera den med fördel till en ny dejt som du vill impa på men inte avslöja alltför mycket för. Än.
Azelia, Langhe Nebbiolo 2019, nr 71891, 189 kr/750 ml

När jag började utforska vinvärlden var zinfandel en stor kärlek. Lätt att tycka om, härlig, exuberant och frodig. Men så hände något. Jag har haft svårt att hitta en zinfandel som ger mig samma – med risk för att låta obscen – tillfredsställelse som tidigare. Ett tag trodde jag att min zinfandelförtjusning helt enkelt var död och begraven.

Fram tills förra veckan då jag provade denna nygamla bekantskap. Som en gammal flört man haft för länge sedan men råkar på och så visar det sig att hen fortfarande är het och intressant. Ja, ni fattar! Maffiga toner av mörk, mogen frukt och choklad, en elegant touch av fat och lång eftersmak. Sååå classy, detta skulle jag enbart dela med någon jag vill träffa fler gånger.
Seghesio Old Vine Zinfandel 2018, Seghesio Family Vineyards, nr 95337, 329 kr/750 ml

My first, my last, my everything!!!
Jag är ju egentligen mer en destillatdeviant än en vinnörd så det är nog ingen överraskning att en grappa finns med i mina kärleksdryckrekommendationer. Få drycker gör mig bokstavligen så kvillrig som just grappa. Efter en middag vill jag gärna ha något rivigt, skitigt och finkligt, särskilt om kvällen ska fortsätta, men om jag ska njuta av den långsamt, kanske till en film eller bok, då vill jag ha något mer elegant.

I dessa tider blir det mer kvällar av sistnämnda slag och då har detta utsökta elixir passat ypperligt. Det är elegant, sammetslent och eldigt på samma gång, som att bli kittlad med en strutsfjäder på underarmen. Förföriska toner av mogna citrusfrukter, Ingrid Marie-äpplen, honung och sommaräng. Ljuvligheter som denna njuter jag enbart av med min bättre hälft.
Villa Isa Grappa Barbera, nr 341, 289 kr/500 ml

Carlos val av kärleksdrycker
Hur mycket jag än förförs av naturliga trolldrycker från Jura – eller maffiga kärleksbomber från Stellenbosch – så förblir de spanska vinerna innerst inne min enda sanna kärlek! Det kan bero på underdogperspektivet. Folk i allmänhet tenderar att avfärda iberisk nektar som ”dillspad i vanilj” med krusidulliga etiketter. Men se, det är en så förlegad och mossig tanke. ”Det nya Spanien” är inne på sitt tredje varv vid det här laget, och jag vill – med latinsk stolthet och sturskhet – hävda att det mest spännande och coolaste inom vinvärlden just nu kommer från Spanien.

Jag vill börja på mitt älskade Mallorca. Glöm trista turistviner med röda sombrerokorkar. Det hetaste du kan dricka just nu är viner från Toni Gelabert. Hans biodynamiskt odlade vingårdar ligger runt Manacor, i ursprungbeteckningen Pla i Llevant. Produktionen är väldigt liten, Toni vill faktiskt kunna sköta det mesta själv! Trots att de spanska Michelinkrogarna skriker efter hans viner så hittar en liten del av produktionen upp till kalla Sverige. Som denna pärla: Toni Gelabert Torre des Canonge 2019, nr 73682, 419 kr/750 ml  som består till 100 % av den lokala druvan giró blanc. Det är en druvsort som i slutet av 1900-talet var nästintill utrotad och hade förmodligen varit det också om inte Toni börjat arbeta med druvan igen. Vinet har spontanjäst på ekfat och därefter lagrats i tre månader på franska ekfat. Det är en fest av tropiska frukter med lååång eftersmak. Måste upplevas!

Nu raskt upp till Madrid! Jag är nämligen helt besatt av 4Monos GR-10 2017, nr 73536, 189 kr/750 ml, spontanjäst höghöjdsgarnacha från Sierra de Gredos. Jomen lite cariñena och syrah fick allt hänga med i blenden. Det är en massa örter och röda bär som dansar flamenco ihop. Ren juice som välkylt slinker ner en varm sommardag tillsammans med lite Pata Negra. Eller till en kantarellrisotto på alla hjärtans dag! Vinmakarna är fyra sköna “madrileños” – Javier García, Laura Robles, David Moreno och David Velasco. Gänget bestämde sig efter en vandring i Sierra de Gredos för att ta till vara på några av de övergivna vingårdar som de sprang på under utflykten. Resten är modern vinhistoria. Hur coolt är inte det? En annan skulle ha fullt upp med alla skavsår…  ”Monos” är ett spanskt uttryck för sköna/snygga/coola människor. Ordagrant betyder det ”apor”, därav etiketten med de fyra små aporna.

Jag vill nog påstå att jag är lika mycket kär i Sara Pérez själv som i hennes fantastiska viner! Drottningen av Montsant är übergåvad och cool och alltid i framkant med sina olika viner. Säg bara hennes namn till random vinhipster och se hur deras ögon tåras av glädje och dyrkan. Hon är trots allt en av Spaniens mest uppmärksammade vinmakerskor. På gården ser hon till vinerna från sin lika berömda pappa med ena handen och med den andra gör hon – på endast 4 hektar – de fantastiska vinerna Venus under egen etikett. Tillsammans med livskamraten René Barbier Jr. släpper hon även vinerna i Dido-serien. Snacka om power couple! Men idag vill jag hylla kronjuvelen Venus La Universal 2016, nr 95899, 349 kr/750 ml. Här möts de hypermoderna med det klassiskt katalanska. Gamla 70-åriga cariñena-stockar möter fluffig syrah med en skvätt garnacha. Björnbär, jordgubbar, lakrits och vanilj slingrar sig i en orgie av smaker utan att tappa elegansen. Bara att öppna flaskan är en kärlekshandling i sig…