Amalias dryckesfavoriter vecka 2

Januari är inte riktigt excessernas månad, snarare tvärtom. För egen del kan jag ge upp mycket, men inte smakupplevelserna som uppstår av kombinationen god mat och dryck!

Vecka 2 bjöd bland annat på en suverän matrosé på MJ’s i Malmö. Klantigt nog missade jag att fota flaskan, något jag grämt mig rejält över. Har jag tur kanske Gardenia Carlos hann plåta den. Rosévin går alldeles utmärkt att dricka året om, inte minst den stil av rosé som är mer utpräglad matrosé, som kommer till sin rätt med en bit mat.
Ett klockrent exempel på en sådan rosé är Les Lauzeraies, nr 2724, 119 kr/750 ml.
Passar perfekt till vitt skilda rätter som matiga sallader, kryddiga asiatiska och/eller latinamerikanska rätter med lite hetta, och räkmacka.

Veckans överraskning var helt klart det svenska mousserande vinet gjort på druvsorten solaris. Japp, ett svenskt mousserande vin gjort på druvor som odlats i Sverige: Boråkra Mousserande, nr 33424, 294 kr/750 ml.
Sååå coolt med ett svenskt mousserande vin! Det var dessutom överraskande gott, mycket godare än jag trott. Doften var stram och mineralisk, sådär som riktigt knastertorr champagne kan lukta. Smaken var elegant exotisk, med toner av mogen, exotisk frukt med en liten fin sötma. Utmärkt till laxsashimi med tillbehör.

Sist men inte minst avnjöt jag en riktig höjdare från Bordeaux; Château Lynch-Bagues Grand Cru Classé Pauillac 2011. Torr, något stram och alldeles, alldeles underbar och perfekt balanserad med eleganta tanniner och ljuvlig eftersmak. Förmodligen skulle den kunna ”glömmas bort” i minst fem år till, även om den var helt klart drickbar nu.