Ett dygn för foodies på The Winery – alldeles, alldeles underbart
”En sinnlig gåsamiddag med svartsoppa, gås och äppelkaka men med en twist. Winery Kitchen är restaurangen där vinet bestämmer smakerna i maten istället för tvärt om. Därför får de klassiska rätterna en spännande twist när vinet håller i taktpinnen.”
Så löd beskrivningen av ”Ett dygn för foodies – Gåsamiddag”, på The Winery. Och då jag aldrig ätit en hel gåsamiddag blev jag än mer nyfiken. Inte minst på de drycker som skulle serveras till (drack vanligt folk vin i Sverige när denna tradition startade?). Dessutom var det på behändigt avstånd, så jag bokade snabbt in mig.
The Winery Hotel, är som namnet antyder, även ett vineri. Sedan ett par år tillbaka kommer druvorna direkt från Toscana där de genomgår vinifiering för att bli läckert vin som kan avnjutas på hotellet och köpas på Systembolag i Solna.
Vi var totalt tio personer som bänkade oss runt stenbordet i restaurangen, och så snart vi satt oss fick vi in förrätten i form av anklever på brioche med portvinssås. Inga konstigheter där, men det som verkligen fick förrätten att sjunga var vinet! En pinot gris från Alsace, Albert Mann, årgång 2016. Till en början tyckte jag vinet för sig var väldigt sött (jag föredrar snustorra viner) men den hade en suverän syrlighet som balanserade sötman fint.
Fun fact: Emma, vår superba sommelier, upplyste oss om att man i Alsace inte dricker söta viner till foie gras om den serveras som förrätt, då det blir alldeles för mäktigt i början av en middag.
Därpå fick vi den beryktade svartsoppan, och vilken soppa! Jag har nog aldrig sett en elegantare och mer estetiskt tilltalande svartsoppa än denna. Smakerna var som vinerna, perfekt balanserade. Soppans fågelsmak hade inte körts över med kryddor och gåsens inkråm serverades snyggt upplagt intill. I glasen fick vi en madeira, Barbeito Rainwater medium dry 5 year old, suverän kombination med soppans mustiga smaker.
Sist men inte minst serverades konditor Pers äppeldessert, en modern, dekonstruerad äppelkaka tillika dröm av texturer och smaker. Även den ackompanjerades av ett Terrenovin; Vin Santo del Chianti Classico.
Denna makalösa smakfest med hela sju viner avslutades med kaffe, grappa och päronpralin – samt stående ovationer från oss som fick njuta av detta en kulen Mårtensafton.
Jag kommer definitivt komma tillbaka och förhoppningsvis då också njuta av hela ”Ett dygn för foodies”-paketet; middag (inklusive vin) + övernattning och frukost för 2 440 kr/person.
För kommande ”Ett dygn för foodies”-middagar, håll koll på The Winerys webbsajt.