Euro2020 dag 10: Och den eviga kärleken till Italien

Efter dramatik på hög nivå igår när Ungern och Frankrike spelade oavgjort, Tyskland fullkomligt slaktade Portugal och Spanien inte lyckades göra mer än ett mål på Polen, är det nu dags för grupp A att spela sina sista matcher i gruppspelet.

Italien-Wales och Schweiz-Turkiet spelas samtidigt idag klockan 18.00. Italien leder gruppen med sex poäng, därefter Wales med 4 poäng, Schweiz med 1 och Turkiet 0. Oavsett om Italien vinner eller förlorar så går de vidare till åttondelsfinal, det ska en hel del till för att de inte ska det, walesarna skulle behöva sätta ett ohemula mängder mål. Vill Turkiet ha en chans att vara en av de bättre treor som går vidare så måste de kämpa rejält, inte bara vinna utan även de sätta massa mål. Bollen är rund och allt kan hända, det blir en spännande sista gruppspelsrunda ikväll!

Dryckerna tillägnas idag det land och lag som jag är helt säker på kommer gå vidare till åttondelsfinal med flaggan i topp; Italien. Det är inte för inte det land som svenskarna konsumerar mest vin från, enligt Systembolagets statisktik. För vem älskar inte den italienska kulturen och allt den inbegriper?

Mina senaste italienska favoriter är följande;
La Spia Valtellina Superiore ER64 Riserva 2008, nr 93599, 379 kr/750 ml, hej nebbiolo från svala Lombardiet, lika cool och välgjord som en Armanikostym. I doft och smak finns blommiga toner, tänk rosor och en touch av viol. De ackompanjeras av supereleganta toner av syrliga körsbär. Ett fantastiskt vin!
Fun fact: Nebbiolodruvorna, kallas i Valtellina lokalt ”chiavennasca”.

Från Lombardiet tar vi oss till Sicilien och belgaren Frank Cornelissens snudd på kultförklarade viner. Susucaru Rosato 2020, nr 90620, 249 kr/750 ml, årets rosé på hela fyra druvor; malvasia, moscadella, cataratto och nerello mascalese. Mycket härliga toner av röda bär, söta kryddor, blodcitrus samt en lätt, lätt ton av tjära, gör vinet mycket klunkvänligt.

Vi drar norröver igen men stannar i Toskana och Tenuta Belguardo 2017, 92332, 299 kr/750, en sköning som består av 85% cabernet sauvignon och 15% cabernet franc. Doft och smak är därefter; aningen kaffe, svarta vinbär, choklad, cederträ och vanilj. Mullig och god, perfekt till en grillad biff en sval sommarkväll.

Vi slutar nästan där vi började, men väster om Lombardiet nämligen i Piemonte och Gattinara Travaglini Giancarlo 2017, nr 2372, 209 kr/750 ml. Druvan är återigen nebbiolo men här har den en helt annan karaktär än den förstnämnda.
Här finns också körsbär men av en mörkare sort, men även nypon, vanilj och lätta toner av tjära och rosor. Ett utsökt vin som inte är kralligt men däremot fullt av smak. Perfekt sommarvin!

Må bästa lag gå vidare och Italia ti amo!!!