Euro2020 dag 13: Sista matcherna i gruppspelet

Innan vi tar en tvådagarspaus för att hämta andan och fira Midsommar, är det dags för grupp E och F att göra upp.

Sverige, som leder grupp E, ställs mot Polen som ligger sist. Samtidigt som de spelar gör Slovakien och Spanien upp om vilket lag som går vidare. Spanien har ett poäng mindre än Slovakien och måste vinna matchen med råge om de ska ha en chans.
Sverigematchen till ära väljer jag Pax Brygghus Cider, nr 34650, 24:90/330 ml, suverän cider, torr och fruktig, från supersympatiska gänget på Pax Brygghus. Det ser rätt mörkt ut för Polen att gå vidare. Vi kan dock inte säga hej då till dom utan att skåla med en fantastisk vodka, faktiskt en av de lenaste, finaste jag druckit, Belvedere Heritage 176, nr 599 kr/7oo ml, na zdrowie!

Jag kommer inte se matchen mellan Slovakien-Spanien men såklart följa resultaten med stort intresse. Vad gäller slovakiska drycker är jag extremt nyfiken på och har beställt Pivnica Cajkov Princess 2019, nr 52431, 169 kr/750 ml.

Alla sina fantastiska viner till trots är Spanien faktiskt det land i världen som dricker mest gin. På baleariska Mallorca görs supergoda hantverksginen Gin Eva La Bergamota, nr 51170, 560 kr/700 ml, som smakar friskt med lätt sötma.
Fun fact: Världens enda ursprungsskyddade gin görs på systerön Menorca
Vill du veta mer om Gin Eva, kolla in denna provning som deras svenska importör Wine Dog gjorde i våras.

Gruppspelets två sista matcher står mellan Portugal och Frankrike. Fransmännen leder gruppen och portuguiserna är i skrivande stund trea. Vill de gå vidare måste de ge fransmännen en rejäl match och hoppas att Tyskland samtidigt förlorar mot Ungern.

Jag kan inte påstå att portugiserna tillhör mina favoriter i turneringen, däremot är jag oerhört svag för portugisiska viner som utmärkta Voyeur Niepoort Vinhos 2019, nr 93604, 249 kr/1000 ml. Dirk Niepoort vet exakt vad han gör och resultatet blir fantastiskt.

Les Bleus däremot är mina favoriter att vinna det hela! Till deras ära dricker jag Les Pierre Girard 2018, nr 93566, 199 kr/750 ml, ett vin jag ångrar att jag inte köpte fler flaskor av…mogna persikor, mogen citrus, en lätt nötig ton och bara ljuvligheter, oj vad jag gillade detta vin.

Samtidigt i München gör Tyskland-Ungern upp. Båda länder har fantastiska viner att botanisera bland. Tyska rieslingen Von Winning Ozyetra 2018, nr 92930, 1 029 kr/750 ml, golvade mig fullständigt när jag fick prova den på en skribentprovning. En riktig drömriesling med perfekt balans av allt en riesling ska ha. Priset är dock därefter och det är fullt förståeligt för ett så perfekt vin.

Vi kan inte säga hej då till Ungern utan att skåla i en ljuvlig furmint! Sauska Tokaji Furmint 2020, nr 2055, 119 kr/750 ml, är välbalanserad, fruktig och har jättefin syra. Hoppas få se fler härliga viner på denna ädla druvar framöver.

Hejja Sverige, gå vidare och allez Les Bleus!!!