Euro2020 dag 2: Tre matcher, sex länder och fem drycker

Vilken premiär!!! Idag får vi njuta av inte mindre än tre matcher då sex länder kör vidare i gruppspelet.

Först ut är Wales-Schweiz. Wales är dessvärre inte så välrepresenterat i dryckessammanhang, dessvärre är inte heller Schweiz det. De 18 schweiziska viner som finns på Systembolaget finns i beställningssortimentet, och tar därmed några dagar att få.

Schweiz är i likhet med sina grannar, ett vinland där såväl kunskap som tradition finns men produktionen fortfarande är såpass liten att vinet blir dyrt i relation till sin kvalitet. Jag har beställt Collection Agénor Diolinoir Galotta, 2017 nr 50133, 375 kr/750 ml, som jag verkligen ser fram emot att prova.
Fun fact: De vanligaste druvorna som odlas i Schweiz är blåa pinot noir och gröna chasselas.

Så snart den matchen är över har vi nöjet att se våra nordiska grannar Danmark-Finland fajtas klockan 18.00
Två länder som har långa och rika dryckestraditioner, båda producerar såväl öl, som sprit, mjöd och alkoholfritt. Och just alkoholfritt är Copenhagen Sparkling Tea Blå, nr 1921, 149 kr, smakrik och läskande. Perfekt med massa is i under varma dagar när man vill ha något gott utan alkohol. Dejligt så det förslår!

Whisky kanske inte är det man förknippar Finland med, men när det är så bra som Kyrö Malt Rya Whisky, nr 40947, 599 kr/500 ml, vill man bara utbrista ”Kyllää!”. Whiskyn är len, med doft och smak av rågbröd, torkade aprikoser och vanilj. En perfekt avec att avsluta middagen med.
Fun fact: Kyrö Whisky startades av ett gäng kompisar som kom på idén att göra en finsk whisky när de satt i bastun.

Till kvällens sista match mellan Belgien-Ryssland går det att välja mellan en hel radda drycker. Belgiska ölen  Brussels Calling, nr 11581, 36:50 kr, är fruktig och frisk, med fin beska i eftersmaken. Föredrar du vodkacocktails kan Vodka M68 Cuprum, nr 52179, 263 kr/500 ml, kanske vara ett skoj alternativ trots att den mer ser ut som något buteljerat för att attrahera shoppingfryntliga passagerare på färjor. Men som sagt, man ska aldrig döma drycken efter buteljen eller spelaren efter shortsen!

Må bästa lag vinna och häng med imorgon!