Euro2020 dag 3: Kors och tvärs genom Europa

Så mycket drama! Vi är nog många som fortfarande är i chock efter att ha sett Christian Eriksen kollapsa igår. Erik Niva satte som vanligt de rätta orden på känslan. Lättnaden när nyheten om att han var ok kablades ut och den dämpade stämningen som rådde när matchen återupptogs. Förhoppningsvis slipper vi bevittna liknande scener framöver.
Härligt att Finland skrällde, men skuggan av det som hänt dröjde sig kvar och lade sordin över resultatet.

Dagens matcher kan bli riktigt spännande! Storbritannien må ha lämnat EU men är i högsta grad med i europeiska fotbollsammanhang i form av England, Wales och Skottland. Idag spelar det gamla imperiet, eller ja, rättare sagt England mot Kroatien. Ett ypperligt val av dryck i det sammanhanget är Gusborne Brut Reserve 2016, nr 50017, 450 kr/750 ml, ett mousserande vin så läckert att jag genast vill förlåta britterna för Brexit! Det har allt ett mousserande vin ska ha och är välbalanserat med härliga toner av mariekex, citrus och röda äpplen.
Fun fact: Mousserande vin gjord på klassiska metoden kallas ”British Classic”.

Kroatien har, precis som Storbritannien, mycket att erbjuda vad gäller drycker och det är fantastiskt skoj att vi numera har tillgång till kroatiska viner på Systembolaget. En av mina favoritproducenter är Zlatan Otok och det är ju extra passande! Zlatan Otok Babic 2013, nr 51856, 170 kr/750 ml, lanserades i april. Babic är en himla trevlig druva, med såväl karaktär som tanniner. Perfekt till en ost- och charkbricka medan man njuter av Luka Modrićs perfekta passningar – jag har förresten tippat honom som EMs skyttekung och är helt övertygad om att han kommer leverera med råge!
Tips! Lyssna gärna på avsnitt 11 av podden för mer om kroatiska viner och härliga rätter från Balkan

Från Balkan tar vi oss norröver till Österrike-Nordmakedonien. Det senare landet har vi tyvärr inga tillgängliga drycker från, Österrike däremot, ojojoj! Det finns en hel del att botanisera bland, allt från helt fantastiska gemischter satz (= ”field blends”, alltså blandningar av druvsorter som planterats, skördats och vinifierats tillsammans) till endruvsviner.
Österrike har såklart också en bred repertoar av öl och sprit, men denna gång rekommenderar jag Dorli Muhr Ried Roterd 2017, nr 79096, 345 kr/750 ml, gjort till 100 % på druvan blaufränkisch. Den är örtig, med härliga tanniner och en liten, elegant lakritston i eftersmaken. Mycket läcker!
Fun fact: Druvan blaufränkisch har många namn, den kallas ”limberger” i Tyskland, ”lemberger” i Washington State (USA), ”franconia” i Friuli (Italien), ”gamé” i Bulgarien, ”kékfrankos” i Ungern och ”frankovka” i Slovakien.

Från Centraleuropa drar vi till Atlantkusten och Nederländerna-Ukraina. Precis som i fallet Nordmakedonien finns inga drycker från Ukraina på Systembolaget, så vi håller oss till Nederländerna där man hittar allt från öl och likörer till sprit, inte minst ginens föregångare genever. Drycken för kvällen får bli By the Dutch Old Genever, nr 380, 319 kr/700 ml.
Fun fact: 1575 började holländaren Lucas Bols tillverka genever, då känt som ”agua juniperi”, i kommersiell skala.  

Må bästa lag vinna, skål och vi ses imorgon, nya lag och nya drycker!