Euro2020 dag 4: Äntligen Sverige!!!

Idag får vi äääntligen se Sverige spela! Hurra!!!! Vi hejjar oss hesa på Blågult, trots att motståndaren inte går av för hackor….Men först kollar vi på matcherna Skottland-Tjeckien och Polen-Slovakien!

Skottland är ju känt för sin whisky, så att rekommendera något annat till den matchen skulle kännas märkligt! Ardbeg Scorch Main Release, nr 11500, 1 149 kr/750 ml, släpptes 1 juni och det speciella med den är att whiskyn lagrats på hårt rostade bourbonfat. Vaniljkaraktären är mer intensiv men tar ändå inte över de karakteristiska Ardbegtonerna.

Tjeckien ståtar med mången ädel dryck, inte minst öl! Primátor Antonin, nr 1524, 15:90 kr/500 ml, släpptes 1 juni och är en perfekt sommarpilsner; den släcker törsten och passar perfekt till lätta sommarrätter eller varför inte en enkel grillad korv med tillbehör.
Fun fact: Pilsner kommer ursprungligen från staden Pilsen i Tjeckien, där den bryggdes för första gången år 1842.

Norr om Tjeckien ligger Polen, och båda länder har en centraleuropeisk dryckeshistoria och kultur. Jag har dock frågat doftkreatören Karolina Stockhaus, som har sina rötter i Polen, om den godaste polska drycken på Systembolaget. Hennes svar blev:
– Jag skulle säga att Zubrowka (med buffelgräs) är en evergreen. Men man måste veta hur man dricker den, i en Cloudy apple, med en skiva apelsin, eller ren. Aldrig med cola!
Zubrowka Bison Grass, nr 86820, 299 kr/700 ml, finns i beställningssortimentet.

Från Polen tar vi oss till Slovakien, granne till såväl Tjeckien som Polen och som därmed delar kultur och tradition med dom. Här produceras också öl, sprit och vin. Jag är galet nyfiken på Strekov 1075 Frankovka, 2018, nr 74417, 379 kr/750 ml, som jag beställt. Går Slovakien vidare till åttondelsfinal kommer ni definitivt kunna läsa mer om det vinet!

Slutligen, Spanien-Sverige!!! Självklart vill jag njuta av något riktigt härligt och maffigt. Spaniens dryckesrepertoar är omfattande, så den lämnar vi till ett senare tillfälle. Nej, denna match ackompanjerar jag hellre med svenska Grönstedts Le National 2021, nr 40962, 849 kr/500 ml. På nationaldagen varje år sedan 2004 har en ny Grönstedts Le National lanserats i begränsad utgåva. Årets är inget undantag kvalitetsmässigt och tonerna är lena och härliga; torkade exotiska frukter, vanilj, pomerans, nötter och gula päron.
Fun fact: 1824 lämnade Johan Daniel Grönstedt sin hembygd Leksand för huvudstaden och Gamla stan. Här blev han källarmästare på krogen och vinhandeln Stiernan på Österlånggatan, och öppnade några år senare JD Grönstedts & Co på Stora Nygatan 31. 1846 sålde han för första gången cognac med sitt eget namn på buteljen.

Hejja Sverige, gå vidare i gruppspelet!!!