Euro2020 dag 5: Giganternas kamp

Antiklimax är en underdrift för att beskriva gårdagens sista match. Hur trist?!! Mästerskapets första mållösa match, vilket säger en hel del. Nåväl, vi gör som vår monark uppmanade oss och vänder blad.
Dagen bjuder på möten mellan fyra stora fotbollsnationer och det lär knappast bli mållöst!

Först ut: Ungern-Portugal, länder som dryckesmässigt har massor att erbjuda. Ungern är så mycket mer än Egri Bikavér, ”tjurblodet från Eger” och söta tokaijviner. Inget ont om just dom, men i Ungern görs massor med intressanta och spännande viner, från snustorra till sirapssöta.
Ett exempel på ungerskt torrt, välbalanserat vin är  Gilvesy Váradi Furmint Gilvesy Winery 2019, nr 95201, 249 kr/750 ml. Den har en frisk, fruktig och härlig doft av gula äpplen, persikor och örter, med saftig citrus i eftersmaken. Mycket fin till matig Cesarsallad eller grillad fisk med somriga tillbehör.
Fun fact: Utöver ungerska är det bara två andra europeiska språk vars ord för vin inte härstammar från latinet. De övriga  språken är grekiska och baskiska.

Precis som sin motståndare ikväll har Portugal massor att erbjuda! Prova mousserande, friska, krispiga och krusbärssyrliga Morgado da Vila PetNat 2019, nr 90230, 189 kr/750 ml. Njut den som sällskapsdryck eller till klassiska tilltugg som chips, nötter eller ostbågar. Vinets syrlighet matchar tilltuggens krispiga textur och smak perfekt.

Dagens, eller kvällens, andra gigantmöte är en riktigt klassiker: Frankrike-Tyskland.
Det är svårt att välja ett favoritlag på när båda länder är fantastiska giganter med kulturer som inte går av för hackor, för att inte tala om drycker! Ett vin att njuta av till matchen är Chinon Gabare 2019, nr 90396, 199 kr/750 ml, som släpps idag, en cabernet franc från Loire med härligt fruktiga doft- och smaktoner som blåbär, mörka plommon och vanilj. Magnifique, säger det frankofila hjärtat.

Känner du dig mer lagd åt det germanska hållet, kan Rosé de Diel 2020, nr 93897, 169 kr/750 ml, från Nahe vara ett alternativ. Det är friskt, örtigt och bärigt, något man kanske inte tänkt på när det gäller roséviner från Tyskland. Jawohl, förtjusande ny bekantskap!

Santé, prost och må bästa lag vinna, och vad som än händer så kommer det inte bli mållöst!!!