Euro2020 dag 7: Vinna eller försvinna?

En vecka in i mästerskapet och gruppspelet har gått in i den avgörande fasen. Vilka går vidare och vilka åker hem?

Dagens första match, Ukraina-Nordmakedonien, står mellan två lag som har varsitt poäng men Nordmakedonien ligger på -2 eftersom de förlorade med 3-1 mot Österrike. Ukraina i sin tur förlorade 3-2 mot Nederländerna och ligger därmed på -1. Detta bör borga för en mycket spännande match. Dessvärre finns inga självklara drycker att välja från någon av de länderna, något jag hoppas det blir en ändring på då det måste finnas en hel del intressant därifrån.

Älskade Danmark, vår fantastiska livsbejakande granne i söder! Vi hoppas Christian Eriksen återhämtat sig mer än väl efter lördagens fruktansvärda kollaps som chockade en hel fotbollsvärld. Vi hoppas också att hela laget hunnit samla sig så att de såväl fysiskt som psykiskt orkar spela. Jag vågar hoppas på dansk seger trots att Belgien visat på alla sätt att de är ett lag att räkna med och Lukaku som en möjlig skyttekung. Dagens danska dryck blir Nørrebro Brygghus New York Lager, nr 11416, 22:90 kr/330 ml, en fruktig och brödig bekantskap som svalkar under en het match.

Över till Belgarna, som kan utmana danskarna om mycket, inte minst öl. Jag väljer en öl vars namn avslöjar exakt hur lent och mjukt det är, Duvel Trip Hop Cashmere, nr 11829, 34:90 kr/330 ml, lika lätt och smekande som ett plagg av kvalitetskashmir. Belgarna vann sin första gruppmatch mot Ryssland med råge och leder sin grupp med tre poäng plus målskillnad. Tintins hemland skulle kunna bli årets riktiga dark horse!

Utbudet av drycker från Nederländerna är intressant, det är öl, sprit (oftast gin eller genever) och likörer. De sistnämnda kräver ju en del annat för att komma till sin rätt. Så det blir en tredje öl. Eller öl och öl, det är barley wine = öl med hög alkoholhalt. För att tillverka barley wine krävs rejält stark vört som kokas länge.
Drycken ifråga är Emelisse White Label Barley Wine Bowmore No. 5 BA 2019, nr 11543, 75:40 kr/330 ml, Den doftar tjära, malt och mörk sirap och smakar ungefär likadant. Det må låta som en udda smakkombo men det är det inte och det smakar sååå mycket godare än det låter. Kanske en dryck för mer regniga och småkulna sensommarkvällar, men likväl intressant och smakrik.
Fun fact: Denna öl har lagrats på whiskyfat från Islaydestilleriet Bowmore.

Nederländernas motståndare Österrike har mycket att erbjuda i dryckesväg!
Blir man sugen på rosévin kan man med fördel välja denna sköning på zweigelt (mer om den druvan kan du läsa här), en välbalanserad och smakrik rosé, passar utmärkt såväl till sommarmat som till en fotbollsmatch i form av sällskapsvin:
Domaene Gobelsburg Rosé 2020, nr 94014, 119 kr/750 ml. Fruktig med toner av friska röda bär och liten örtighet.

Kom igen alla, det är nu det gäller!!!