Euro2020 dag 9: Spänningen stiger i takt med hettan

Med en svensk seger i bagaget känns det bättre och mer hoppfullt att kolla vidare på EM.

Dagens första match blir spännande. Ungern är sist i sin grupp och måste kämpa på rejält om de vill gå vidare till åttondelsfinal. Frankrike ligger två strax efter Portugal, och före Tyskland, och de är nog mer än sugna på att ledningen så vi lär se ett rejält taggat lag.

Dryckesmässigt har Ungern massor att botanisera bland, exempelvis Porkoláb-völgy Kadarka 2019. Fruktig, juicig och kryddig. Suveränt rödvin på sommaren om man vill undvika de maffigare vinerna.
Fun fact: Kadarka är en blå druva med tunt skal som ger lätta, röda viner. Druvan är ursprungligen från Ungern, där den nästan försvann under den kommunistiska regimen.

Ah, Les Bleus…..ze French, som gett och ger oss så många sensoriska upplevelser av alla slag! Till exempel Châteauneuf-du-Pape vinerna. En av mina senaste favoriter därifrån är Châteauneuf-du-Pape Cuvée Centenaire Les Cailloux Domaine André Brunel, 2015, nr 79121, 349 kr/750 ml, mörk frukt, kryddor och örter i perfekt kombination.

Gruppettan Portugal tar sig an Tyskland, som inte riktigt verkar vara samspelta än, men vem vet, det kan vända och vi har sett det förr.
Colombo Madeira 5 Years Old Reserve Medium Dry, nr 7803, 105 kr/375 ml, delar ursprung med den portuguisiske storstjärnan Cristiano Ronaldo, nämligen vulkanön Madeira i Atlanten. Madeira är ett underskattat vin som är ypperligt att ackompanjera desserter med, särskilt när det är så välbalanserat som denna.

Från Tyskland blir det idag ett alkoholfritt vin som jag helt klart anser vara ledande i sin dryckeskategori; Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Rosé, nr 19025, 26 kr/250 ml. Jag hade förmånen att besöka vinhuset Leitz förra året i februari (innan viruset slog klorna i oss) och fick då smaka denna utsökta dryck innan den lanserades. Jag blev helsåld direkt och försöker alltid ha ett par burkar av den hemma. Den är frisk och läcker, dessutom smart förpackad – bort med fördomar om vin i burk NU!

Slutligen, Sveriges gruppkompisar Spanien och Polen. Spanien måste vinna och helst göra ett gäng mål mot Polen om de vill avancera. Polen i sin tur ligger på minus ett och måste vinna både denna och nästa match samt göra ett gäng mål.
Från Spanien väljer jag idag en asturiansk cider, Poma Áurea Brut Nature Sidra Natural, nr 95497, 99:90 kr/750 ml, torr, fruktig, örtig och galet, galet god.

Föredrar man trots allt att svalka sig med öl till dessa heta matcher under värmeböljan rekommenderar jag polska Zywiec, nr 1610, 17:90/500 ml. Är det något våra grannar på andra sidan Östersjön kan så är det att brygga öl och denna ljusa lagers i internationell stil är inget undantag.

Håll vätskebalansen ordentligt i värmen (varannan vatten vänner!) och må bästa lag vinna, nu kör vi!!!