Euro2020 drar igång och vi rekommenderar bästa dryckerna

Idag fredag drar det igång och som vi fotbollsfans väntat! Trots att pandemin fortfarande pågår kan mastodontturneringen Euro 2020 ändå genomföras tack vare extrem planering och logistik.

Sport och alkohol är ingen bra kombination, men om man ändå vill njuta av något gott och hejja på sitt favoritlag för dagen, kommer här ett gäng tips på spännande drycker.
Det dricks alldeles för mycket halvkass öl i samband med dylika event, så våga skippa den och prova något annat!

Premiärmatchen spelas alltså fredag 11 juni klockan 21.00 mellan Turkiet och Italien.
Två medelhavsländer som trots att de talar helt olika språk, ändå har en hel del gemensamt.

Turkiska viner dyker upp med jämna mellanrum på Systembolaget.
Det senaste, rödvinet Kara Sevda Papaskarasi Chamlija Wines 2019, nr 93457, 189 kr/750 ml, släpptes i det tillfälliga sortimentet i mars och det finns ett par flaskor kvar av den ute i landet. Druvan papaskarasi är lätt och kryddig och tros vara släkt med ungerska blåa druvan kadarka, som den påminner om. Ett riktigt ”gluglu-vin” som jag hoppas snart kommer tillbaka i de tillfälliga släppen.

Jag är mycket nyfiken på Château Kalpak 2015, nr 77934, 349 kr/750 ml, även det rött, som vunnit medaljer och fått internationell uppmärksamhet. Det är i och för sig ingen garanti för att det ska vara bra eller att jag ska tycka om det men den vore skoj att prova.
Fun facts: Turkiet har mellan 600 och 1200 inhemska druvsorter av Vitis Vinifera (den eurasiska vinrankan) av vilka man använder färre än 60 för kommersiell vinproduktion.

Turkiets motståndare ikväll är Italien, ett land som inte behöver någon omfattande introduktion i dryckessammanhang! Italien har länge försett oss med såväl vin som sprit, öl, likörer och massor med andra ljuvligheter gjorda på fantastiska råvaror, från den sydligaste klacken, via öarna och mellersta landet till de nordliga, svalare delarna. Svenskarnas fascination för italienska viner verkar aldrig ta slut, det är bara vinerna och regionerna som ändras.

Av de vita viner som lanserats under de senaste månaderna har jag blivit mycket positivt överraskad av två läckra sicilianska viner. Mandrarossa Bertolino Soprano Bianco, 2018, nr 72441, 229 kr/750 ml, består till 100 % av gröna druvan grillo, druvan som används för att göra Marsalavin. Doft och smak av mogen persika, gula äpplen och citroner, med suverän, härligt frisk syra. Drick med fördel till grillade skaldjur med krämiga tillbehör, eller varför inte en pizza bianca med grönkål, sardeller och citron.

Det andra vinet Mileo Bianco Organic 2020, nr 2604, 89 kr/750 ml är också gjord på grillo men även zibbibo (det sicilianska namnet för druvsorten muscat d’alexandrie, en druva som oftast används för att göra söta viner). Låt varken förpackning eller pris avskräcka dig från att prova vinet, då det är överraskande härligt. Doft och smak av fläder, honungsmelon, persika och citrus, tillsammans med en fin och frisk syra gör den till ett perfekt vin att njuta av till exempelvis en fotbollsmatch, eller till en sallad med syrliga komponenter.
Fun fact: Vinets namn är inspirerat av den leopard vinguden Dionysus enligt myten red på.

Må bästa lag vinna och häng med genom Euro2021, för tips om fler spännande drycker och fun facts!