Euro2020: FINAL!!!

Och så var de bara två! Dos Gardenias bänkar sig framför finalen med bubblande härliga drycker och hejjar fram bästa laget.

Amalias eviga, eviga kärlek till Italien
Italiens resa har varit klockren, genom gruppspel, åttondelsfinal, kvartsfinal och semi. Och nu är de vid resans slut! Jag skulle inte bli förvånad om Italien återigen visar att de är Europas i särklass mesta och bästa fotbollsnation.

Ikväll firar jag Italiens framgångar med underbart läckra Casa E. di Mirafiore Alta Langa Blanc de Noir 2015, nr 88204, 399 kr/750 ml, som namnet avslöjar är den till 100 % gjord på pinot noir. Läckra doft- och smaktoner av röda bär, mogen citrus och mer mogna och komplexa toner av nötter och nybakat bröd. Fantastiskt fin eftersmak!

Fun Fact: För att få skriva ut Alta Langa Spumante Metodo Classico på etiketten ska drycken enligt lag lagras mint 30 månader på sin jästfällning.

Inget säger fest som mousserande vin i magnumflaska! Ett som smakar gott, såväl som aperitif som till mat, och inte lämnar plånkan gapande tom mitt i semestern är utmärkta Rotari Rosé 2016, nr 7701, 259 kr/1 500 ml. Läcker, fruktig och krispigt frisk, den ackompanjerar alla möjliga tilltugg med bravur, från popcorn till mer elaborerade snittar. En flaska att alltid ha hemma för man vet aldrig, rätt vad det är får man besök eller så är det dags att fira något. Kanske redan rentav ikväll!!!

Carlos kärlek till tweed och oljerockar
Som bekant är mitt fotbollsintresse begränsat till stora mästerskap såsom VM-finaler eller El Classico. De påvra kunskaperna är nödvändiga för att ha något att prata om, så man inte behandlas som leprasjuk när man chitchattar med valfri bartender runt Medelhavet.

Ett starkt minne av det engelska landslaget var när de spelade kvartsfinal i VM 1986 mot Argentina. Som osnuten 15-åring var mitt intresse mer av estetiska själ. Jag spanade efter frisyrer nämligen. Det blev Maradonnas frisyrstil jag anammade – inte den där trista Gary Linekers risiga test, Englands skyttekung till trots. För övrigt var det just i den matchen ”Guds hand” kom till undsättning och tog Argentina vidare. Nåväl nu till mina engelska tips!

Hambledon Classic Cuvée Rosé, nr 73152, 489 kr/750 ml. De må ha lämnat unionen, men ”Brexit-bubbel” är här för att stanna. 90% chardonnay och 10% pinot noir. Vinmakaren Hervé Jestin låter en del av druvorna jäsa i franska ekfat – always a french connection! Friskt och torrt med toner av jordgubbar, rabarber och saltstänkt hud i solnedgången.

Simpsons Rabbit Hole Pinot Noir 2020, nr 76329, 329 kr/750 ml. Dags att ge sig på de engelska stilla vinerna. Nu är det inga keltiska hooligans som bara råkar göra lite vin, utan det är vinmakarparet Charles & Ruth Simpson som ligger bakom Simpson Estate, som förfogar över 30 hektar. De hade tillverkat vin i över 17 år i södra Frankrike innan de återvände till Kent. I kappsäcken fanns det lite Burgundiska kloner på pinot noir som ett litet startkapital. De grundade vineriet 2014, så long story short – succé!

Detta single vinyard-vin är packat med exotiska kryddor, röda bär och en hint av mocca. Helt galet gott till en råbiff eller au naturell, gärna lite svalare, runt 14 grader.

Fun Fact: Engelska landslaget valde att inte delta i de allra första VM-turneringarna under 1930-talet. De ansåg sig helt enkelt så mycket bättre än övriga länder att ett VM-deltagande låg under deras värdighet. Cheers!