Euro2020 Semifinal 1: Och så var de bara fyra

Vilken spänning, vilka matcher, vilka mål!!! Nu återstår att se vilka av dessa fyra lag som går vidare till finalen på söndag.

Italien-Spanien är en klassiker, två fotbollsländer och giganter av rang vars ligor tillhör eliten. Även i dryckesvärlden är de representerade i det absoluta toppskicket. Dos Gardenias älskar båda länder, deras kulturer och drycker, och till denna rafflande semifinal har vi valt ett land var att rekommendera viner från.

Amalias eviga kärlek till Italien
Lambrusco del Fondatore 2019, nr 91140, 129 kr/750 ml, vad jag gillar denna lambrusco! Torr, med massor av röd frukt i smaken; granatäpple, tranbär och körsbär samt en liten grapefruktbeska i eftersmaken. Frisk och välbalanserat elegant. Servera väl kyld, eventuellt med några isbitar i, som välkomstdrink.

Ribolla Gialla Friuli Colli Orientali 2019, nr 52336, 179 kr/750 ml, trenddruvan från Friuli, nordöstra Italien. Den ger ofta blommiga och fruktiga viner med mycket karaktär och detta är inget undantag. Superläckert till en sommarsallad, gärna med melon som matchar vinets fruktiga toner.
Fun fact: I Slovenien kallas samma druva rebula.

Carlos spanska kärlek till ”the motherland”
Nu är jag ingen auktoritet i denna ädla sport. De ypperliga matchanalyserna överlåter jag till min kära Gardenia Amalia. Däremot är jag väl medveten om det socialantropologiska värdet i att  åtminstone kunna färgen på matchtröjorna. Ty, vill man förstå ett samhälle – i synnerhet det latinska – är det livsnödvändigt att ha koll på religion, politik, fotboll, mat och vin! Med det sagt, viva España!

Komokabras Lias 2019, nr 90626, 189 kr/750 ml. Jag har alltid hävdat att druvan albariño är Galiciens drottning. Det uppstår magi när de saltstänkta vindarna från Atlanten smeker vingårdarna i Barbanza e Iria. De flesta albariñovinerna kännetecknas av en hög syra som bara längtar efter en grillad gös med en maffig sås. Komokabras går ett steg längre och trycker på i smakpaletten med både kryddor och tropisk frukt. Oemotståndligt på min ära. Sommarens vin.

Ribas Rosat 2020, nr 79361, 179 kr/750 ml. Rosa kärlek från ett av Mallorcas äldsta vinerier. Röda bär och saltstänkta medelhavsklippor, ibland är det inte svårare än så. Detta var mitt to-go-vin på min senaste Mallisjobbresa. Jag lurade i det även till resten av foto-teamet, föga förvånande blev det vårt husvin vart vi än spisade våra middagar. Vilken tur att det finns i Sverige i beställningssortimentet! Klicka hem en balearisk solnedgång vetja!