Hallbus vin: Fredags-AW med viner från kontinenten i väst

Välkomna till en serie onlineprovningar där vi fokuserar på ett vinland i taget och provar viner från deras mest kända områden. Det blir en blandning av vår sköna fredags-AW, vinprovning och lättsam kurs. Som vanligt fokuserar vi på smak, vin samt mat + vin, lite kartor kan vi också lova.

När: fredag 26 februari, klockan 18.00-18.30
Var: Hallbus Vin Facebook Live 
Kostnad: ingen

Då vänder vi oss mot det stora landet i väster eller snarare kontinenten i väster, fredagen den 26e februari kl 18 kommer vi att prova viner från både Nord- och Sydamerika. Ett gigantiskt område där de gör vin i nästan alla länder, vi här hemma ser knappt en bråkdel av det men vi får vara glada för det vi har möjlighet att smaka. Som vi sagt förut, det är omöjligt att ta med allt från överallt så här har vi valt vin från Mendoza i Argentina och från Kalifornien och Washington State i USA.

Vi har även med ett referensvin, lite som er livboj, bakgård, ett vin som är med varje gång och som ni alltid kan jämföra med. Vinet vi valt är systembolagets mest sålda rödvin 2019, Tommasi Graticcio Appassionato, finns på halvflaska och ska finnas överallt.

Vi försöker att välja vin på halvflaskor i största möjliga mån, det är naturligtvis helt upp till er om ni hellre vill köpa helflaskor, vi tänkte mer att vi fortfarande är i coronabubblan och det kan vara svårt att samlas fler. Som sagt, helt upp till er så klart, hur ni vill göra.

Under varje tillfälle kommer vi även att tipsa om fler viner från områdena vi provar som kan vara mer typiska, antagligen dyrare och förmodligen godare, som ni kan köpa efteråt, när ni fått en känsla för om ni gillar områdets vin. Tanken med provningarna är att visa på karaktäristikan från varje område så ni kan känna efter om det faller er på läppen. Samtidigt berättar vi också om vilken mat/typ av mat/smaker vinet passar till. Sedan är ni rustade för att hitta de viner ni själva gillar och kan para ihop mat/smak med dem också – en bra början i alla fall, eller hur?

Vinerna vi provar är dessa:
Referensvin: Italien: Tommasi Graticcio Appassionato 2018 (5354), 58 kr, 375 ml
Argentina, Cuyo, Mendoza: Cameleon, Malbec, 2020 (6581), 49 kr, 375 ml
USA, Washington State, Columbia Valley: Chateau Ste Michelle Indian Wells Cabernet Sauvignon, 2017 (3501), 109 kr, 375 ml
USA, Kalifornien: Nashville Stories (72113), 109 kr, 750 ml

Hoppas ni hänger på, det blir en kul och avslappnad stund att stimulera smaklökarna, trimma nosen och hitta nya smaker att uppleva och njuta av.

Det är fortfarande februari men damma gärna av grillen (eller hacka isen av den), till dessa viner passar grill/bbq bäst. OK, man kan göra maten på spis/ugn också men känslan av grill är väl ändå lite speciell. Pulled pork passar också, chili con carne, egentligen kött/fisk/veg tillsammans med sötstarka smaker som många bbq-såser har, lite hetta, lite sötma och gärna rökigt. Dessa viner klarar av både lite sötma och hetta även fast de är torra röda viner, de har en inneboende fruktighet som fixar det.

Välkomna!