Vinsmart: Livesändning ”Tre schyssta viner från Nya Zeelands mest hållbara vingård”

Bakom vinerna från Villa Maria Estate, i dag ett av Nya Zeelands mest kända och prisvinnande vinhus, finns historien om George Fistonich. År 1961 lyckades den då 20-årige George övertala sina föräldrar att ge honom några hektar mark. Redan året därpå släppte han sitt första vin och på den vägen är det. Firman är fortfarande familjeägd ochg har numer vingårdar i fyra distrikt – Auckland, Gisbourne, Hawkes Bay och Marlborough – samt tre vinerier i Hawke´s Bay.

George Fistonich är en sann pionjär i hållbar bemärkelse. Redan 1999 började han konvertera till ekologisk odling, och Villa Maria fick sin första certifiering 2007. Bakom beslutet att ersätta all kork med skruvkapsyl fanns en kvalitetstanke, som med dagens hållbarhetsfokus känns extra aktuell. I dag är merparten av Nya Zeelands viner förslutna med skruvkapsyl – Villa Marias framgång har fått många andra vinmakare att våga vägra kork. 2009 adlades George Fistonich för sina insatser för landets vinindustri.

När: fredag 26 februari, klockan 18:30-19:30
Var: online med Facebook Live 
Kostnad: ingen

Vinerna vi provar:
Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2020
Nya Zeeland, Marlborough, nr 6262, flaska 750 ml, alkohol 13,5%, skruvkapsyl, 120 kronor

Vi inleder med en frisk fläkt av Sauvignon Blanc, ett ekologiskt vin på Nya Zeelands stora druva. I glaset får du en aromatisk doft av krusbär, krispiga och örtiga nyanser, solmogen lime, kiwi och krusbär. Läckert till fisk, skaldjur och sushi.

Villa Maria Hawke’s Bay Chardonnay Reserve 2017
Nya Zeeland, Hawke’s Bay, nr 75587, flaska 750 ml, alkohol 13,5%, skruvkapsyl, 199 kronor

Över till Chardonnay och en annan stil, ett fylligt vin med stor kropp och hög syra. Äpplen, smör, hasselnötter och citronskal avlöser varandra. Den mer smakrika fiskrätten, tillagade skaldjur, hårda ostar, fågel och ljust kött blir helt perfekt.

Villa Maria Cellar Selection Organic Pinot Noir 2018
Nya Zeeland, Marlborough, nr 88393, flaska 750 ml, alkohol 13%, skruvkapsyl, 199 kronor

Ett ekologiskt vin på Pinot Noir med bärig doft och fruktig karaktär. Här finns jordgubbar, hallon, örter och vanilj. Smaken är elegant med nyanser av hallon, sötlakrits och rostade fat. Kraftiga fiskrätter, anka, gås och lättare kötträtter är toppenbra val till detta vin.