Fira el Día de San Valentín med Dos Gardenias

Den mytomspunna Alla Hjärtans Dag har en minst sagt brokig proveniens. Kommersiell humbug eller firande av ett helgon som blev martyr då han hjälpte kristna par att gifta sig?

Helgonet Valentin – vars identitet är höljd i dunkel och förvirring – erkänns av kyrkan förvisso som helgon, men de firar inte honom på något särskilt sätt sedan 1969. Faktum är att den engelske poeten Geoffrey Chaucer kan ha varit den som hittade på denna högtid. Det finns nämligen ingen dokumentation om Sankt Valentin innan 1375, då Chaucer gav ut ett poem som nämner det.

Det helgon vi firar den 14 februari är Sankt Valentin av Rom. Han är ett av tolv helgon med samma namn. Senast att kanoniseras är Valentine Berrio-Ochoa, en spansk dominikanermunk som missionerade i Vietnam tills han halshöggs 1861. Han erkändes som helgon 1988. 

Oavsett vad en anser om helgon och romantik: kärlek är kärlek och bör firas i det oändliga, oavsett om det är på Alla Hjärtans Dag eller en helt vanlig rå och grå fredag i februari. Dos Gardenias tipsar om de godaste rosa dryckerna till festligheterna!

Amalias val
Oavsett skäl till att en väljer det, så finns det numera ett gäng alkofria drycker som smakar vuxet.
God Dryck No 2, nr 1969, 89 kr/750 ml är en av mina riktig pålitliga trotjänare. Den är torr, frisk och den perfekta välkomstdrycken. Eller sällskapsdrycken. Eller måltidsdrycken! Jag har alltid ett par flaskor på kylning för de tillfällen en vill ha smak och mousse, men inte alkohol. Blenden består av cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.

Från staden där ett av världens mest kända kärlekspar ska ha bott, vackra Verona, kommer 11 minutes, nr 73891, 129 kr/750 ml. Namnet kommer från den tid som druvorna pressats, nämligen 11 minuter. Blenden består av fyra sorters druvor; corvina, trebbiano di Lugana, syrah och carmenere. I 11 minutes resulterar de i ett fruktig och frisk rosévin, perfekt för mer kryddiga rätter, gärna med lite hetta.

Mitt bästa tips för att välja rosévin är att kolla efter viner gjorda på den rödvinsdruva du brukar gilla.
Jag äääälskar som bekant garnacha/garnatxa/grenache, och Flor de Muga, nr 95201, 199 kr/750 ml, är ett ypperligt exempel på välgjord garnacharosé. Torr, elegant och perfekt till smakrika rätter som inte har för kraftiga smaker eller är för mäktiga, exempelvis caesarsallad, grillad kyckling, club sandwich eller vitello tonnato.

Carlos val
Jag har valt att bada i rosa bubbel på min Alla Hjärtans Dag. Vi börjar med Villa Sandi Il Fresco Rosé Brut, nr 77247, 99 kr/750 ml. Denna fluffiga spumante kommer från den välkända producenten Villa Sandi, verksamma i hjärtat av Cartizze-området, i kommunen Valdobbiadene.

Nej, det är inte en Prosecco fast den kommer från Prosecco. Förvirring? Sedan 2008 är Prosecco DOC en region och de mousserande vinerna ska till minst 85% bestå av den gröna druvan glera, som innan 2008 hette just prosecco. För tillfället får man inte kalla de rosa mousserande vinerna för Prosecco. Men hav förtröstan, mycket snart kommer det även att vara tillåtet att göra just rosé-Prosecco. Då med en blandning av glera och pinot noir, precis som i detta bubbelvin.

Villa Sandi har förekommit alla regler genom att skippa namnet och tillverkat en ljuvlig dryck med en väldigt trevlig syra, bäriga toner och ett friskt och torrt avslut. Mycket rosébubbel för pengarna. Finns i beställningssortimentet.

Biutiful Cava Rosé, nr 79606, 132 kr/750 ml. En av tjusningarna med DO Cava är att drycken kan tillverkas lite varstans i Spanien och av en hel del olika druvor. På både gott och ont. Mest på ont, men är det på gott, då blir fantastiskt gott, som i detta fall.

Här har demon-vinmakaren Isaac Fernadez från Ribera Del Duero tillverkat en fenomenal rosé-cava på 100 % garnacha. Vinet har en härlig syra och i smaken samsas mycket frukt, bär och örter. Avslutet är friskt, långt, mineraligt och härligt torrt.

Etiketten anspelar på spanjorernas charmiga sätt att uttala alla engelska ord precis som de skrivs. En av mina favorit-cavas som finns i beställningssortimentet. Jag vet från säker källa att Biutiful Rosé kommer att flöda på Restaurang Spanjorskan i Stockholm på Alla Hjärtans Dag.

Vad vore Alla Hjärtans Dag utan en rosa Champagne? Hemska tanke! Vilken tur att Philipponnat släpper sin maffiga Philipponnat Cuvée 1522 Premier Cru Extra Brut Rosé 2008, nr 97083, 969 kr/750 ml nu på fredag den 14e februari. Som jag har längtat att få skriva om detta bubbel sedan jag fick provsmaka det innan jul!

Vinet är gjort på 72% pinot noir och 28 % chardonnay från Grand Cru- och Premier Cru-vingårdar. På människospråk betyder det helt enkelt good shit från det bästa av det bästa läget. Det är mycket frukt, citrus och apelsinskal på näsan. Efter ett tag kommer en mycket behaglig och lätt blommig doft fram. Tänk att du rullar dig i en bädd av rosa och vita rosenblad samtidigt som du tuggar på en smörkola och en mogen aprikos, under tiden bubblorna dansar sig igenom hela kroppen. Den känslan.

Så skippa förlovningsringen om det ska frias på fredag. Langa fram skumpan med den tjusiga presentasken istället. Garanterad livslång kärlek från din blivande partner! Ett varningens ord, det finns bara 240 pavor på Systembolaget, så häng på låset på fredag. Salud!


På bilden ser ni reliken Sankt Valentins skalle, som finns i den italienska kyrkan Basilica Santa Maria i Cosmedin, Rom.