Fira garnachadagen hela veckan!

Oavsett om du säger garnacha på spanska (kastilianska) eller garnatxa på katalanska om denna fantastiska blå druva, så finns det inga ursäkter för att inte fira den nu i veckan.
På måndag ordnar Food and Wines from Spain en minimässa med vinproducenter och regioner. Mellan 17.30-19.30 är garnachaälskare välkomna till Operaterrassen i Stockholm, biljett köper du här.

Vad är då garnacha/garnatxa för druva?
Den är blå, är ursprungsdruvan till ett gäng olika kloner (bland andra rosa och vita) och går under både en och två andra namn. I Frankrike och större delen av världen heter den grenache och på Sardinien cannonau.

Om du inte kan/hinner/har möjlighet att vara med på måndag kan du såklart fira ändå tycker vi. Gärna med någon av våra garnacha/garnatxafavoriter! Men skynda dig, de finns inte kvar länge till i hyllorna…

Pícaro del Aguila Clarete, nr 92491, 299 kr/750 ml 
Blend av tempranillo, garnacha, bobal och albillo. Kanske undrar du om ett rosévin verkligen är värt de pengarna. Vi säger: var glad om du får tag i ett par flaskor!

El Terroir, nr 91324, 199 kr/750 ml
100 % garnacha. Doft och smak av mogna mörka körsbär, aningen fat och örter. En ren njutning.

Ops by Loxarel, nr 2814, 89 kr/750 ml
Löjligt lågt pris för detta utsökta vin, som förvisso ”enbart” innehåller 20 % garnacha. Resten är syrah, cabernet sauvignon och merlot. Resultatet är dock fabulöst!

Torres Gran Sangre de Toro, nr 2686, 99 kr/750 ml
Vinikonen Torres vet onekligen ett och annat om att göra vin. Här gosar garnacha med cariñena och syrah och de gillar varann. Vi med!

Llopart Rosé, nr 97016, 199 kr/750 
Läcker rosécava bestående av 20 % garnacha, 20 % pinot noir och 60 % monastrell. Vad kan vi säga, tre favoritdruvor!

Salud amigos och VIVA LA GARNACHA/GARNATXA!!!!!