Fira Gin & Tonic-dagen med ginpasta och härlig cocktail!

Nu på fredag den 9 april är det internationella Gin & Tonic-dagen!
Superskoj tycker jag eftersom Gin & Tonic onekligen är den cocktail som dominerat senaste decenniet i en uppsjö varianter, tack vare de fantastiska ginsorter och hantverktonics som dykt upp.

Cocktailentusiasten och pastaälskaren Gabriella Skog har tillsammans med Gordon’s Gin skapat maträtten Rigati alla Gin, och en Gin & Tonic med sotad citron och basilika att fira dagen med. Jag kommer definitivt prova att laga båda. Cheers!

Gin & Tonic med sotad citron och basilika
2 cl Gordon’s Sicilian Lemon Distilled Gin, nr 81236, 260 kr/700 ml
5 cl tonic
1 ekologisk citron
Färsk basilika
Is

Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme, tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Ställ åt sidan.

Häll upp 2 cl gin i ett glas. Lägg en sked i glaset och häll ned tonic i glaset längs med skedskaftet, för att behålla kolsyran. Ta bort skeden.

Skär av den yttersta sotade skivan på citronen och spara den till garnityr. Pressa sedan ned citronsaft från resterande halvan ned i glaset. Tillsätt is. Klappa ett par basilikablad försiktigt mellan handflatorna för att få fram aromer, lägg bladen i glaset och rör runt med sked. Garnera med ytterligare basilikablad samt den sotade citronskivan.

Tips: Lägg in citronerna!
Släng inte citronhalvorna du använt till din G&T eller pastan. Lägg in dem i salt och använd som fantastisk smakhöjare istället! Fyll halvorna med havssalt och tryck ner dom i botten av en glasburk. Låt burken stå i ett skåp några månader. Det kommer bildas en saltlag som förvandlar skalen till ätbara smakbomber. Perfekta att krydda alla typer av dipp, röror och mellanösterninspirerade grytor med.

Rigati alla Gin med sotad citron, ca 4 portioner
Du behöver:
Olivolja
400 g pasta Rigati
1 ekologisk citron
2 st schalottenlök
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk chiliflakes
200 g tomatpuré (en tub)
1 dl Gordon’s Sicilian Lemon Distilled Gin
2 dl grädde
25 g smör
Salt, peppar, socker
100 g parmesan
Färsk basilika

Fyll en stor kastrull med vatten och koka upp med en handfull salt och koka upp. Dela citronen på mitten och grilla halvorna med snittsidan ned i en torr panna på hög värme tills snittytan är mörk, sotad och karamelliserad. Riv parmesanen och finhacka löken.

Värm en större gryta alternativt djup stekpanna på medelvärme med ca 0,5 dl olivolja i. Lägg i schalottenlöken och tillaga den i cirka fem minuter, tills den är genomskinlig men inte fått färg. Tillsätt vitlöken och chiliflaksen (mängd efter preferens) och tillaga ett par minuter till. Fyll på med olivolja om pannan börjar kännas torr.

Ha i hela tuben tomatpuré och låt den brynas tills den blivit klarröd och karamelliserad, cirka 5-6 minuter. Den får gärna fastna lite i botten av pannan, men ska inte brännas. Tillsätt gin och deglasera pannan, rör om och skrapa bort det som fastnat i botten. Reducera på låg värme i cirka två minuter. Tillsätt grädde och låt puttra på låg värme, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar, eventuellt 1-2 tsk socker för att bryta av. Tillsätt en klick smör och rör om.

Koka upp pasta enligt anvisning. När pastan är al dente tillsätt cirka en halv till 1 dl pastavatten till såsen, häll av pastan och blanda ner den i såsen. Rör om. Tillsätt saften från en sotad citronhalva, samt 3/4 av den rivna parmesanen. Rör om ordentligt tills osten smält och såsen är krämig och täcker pastan. Salta och peppra vid behov. Servera pastan med resten av den rivna parmesanen och färsk basilika samt ringla över lite olivolja.

Smaklig måltid!