Amalias fredagsfrågor: Fredrik Schelin

Jag träffade Fredrik Schelin första gången för snart tio år sedan. Det var under ett jobbmöte med en gemensam vän, och som det proffs han är bjöd han oss på Krug. Sedan dess har vi hållt kontakten. Jag bloggade på hans sajt Din Vinguide under en tid (där finns ett superkunnigt gängs vinexpertis att ta del av) och numera vi ses med jämna mellanrum på provningar.

Nu har denne champagnekonnässor, och fantast, skrivit förmodligen den bästa bok om champagne jag läst! Och jag kan lova att det är en bok som ALLA champagneintresserade oavsett kunskapsgrad har glädje av.

Språket och tonen är lättsamt och skoj utan att bli flamsigt, Raphael Camerons bilder är makalösa (kolla in den på Anselme Selosse!), för att inte tala om de fullkomligt ljuvliga illustrationerna av Sara Cameron. En visuell fest!!!

Hallo Fredrik, vilken dryck bjuder du:
1. …dina svärföräldrar eller föräldrar på?
– Min mamma och svärmor uppskattar champagne lika mycket dom jag, men till min far så blir det andra bubblor i form av en ljus lager.

2. …din älskade?
– Min fru älskar champagne och har genom åren förfinat sin smak (vet inte vems fel det är, hehe) men hon föredrar champagne rosé.

3. …din chef?
– Jag är ju min egen chef så det blir samma svar som nästa fråga. Jag är väldigt nyfiken på att upptäcka så när jag får välja så provar jag gärna en ny producent, ny årgång eller ny cuvee som jag inte är bekant med.

4. …dig själv?
– Se svaret ovan.

5. …en drömgäst, vad bjuder du hen på och varför?
– En drömgäst vore att få bjuda in vore Winston Churchill, då skulle jag ta med W till världens mest drickbara adress och bjuda på hans favorit Pol Roger 1928.

Tack Fredrik och trevlig champagnös helg!