Fyra kroatiska blå druvor och tre viner

Denna artikel är gjord i samarbete med Triggollo Wine and Spirits

I avsnitt 11 av den beroendeframkallande podden om livets nödvändigheter stiftade vi bekantskap med den mosaik av smaker och dofter som är Balkan i allmänhet och Kroatien i synnerhet. Då det kroatiska solskenet känns extra nödvändigt nu i dessa bokstavligen mörka tider, fortsätter vi vår exposé över kroatiska druvor, närmare bestämt de fyra blå i Triggollos Vinlåda Kroatien, nr 78252, 1 182 kr/ 6 x 750 ml; Vina Laguna Terra Rossa 2017, Milos Plavac 2016 och Zlatan Crljenak 2013. 

Vina Laguna Terra Rossa 2017
Terra Rossa, ”röd jord” på italienska, är järnrik jordmån vanlig på ställen med medelhavsklimat. Den är väldränerad, vilket gör den idealisk för att odla just vinrankor. Terra rossa finns bland annat i Coonawarra, Australien, ett område känt för sina viner på cabernet sauvignon, som trivs suveränt där. Jordmånen finns också i kroatiska regionen Istrien. Därifrån kommer de tre druvorna teran, borgonja och merlot, som använts i Vina Laguna Terra Rossa 2017.

Teran och borgonja är inhemska kroatiska blå druvor som det dessvärre inte finns mycket skrivet om än. Merlot däremot, är en internationellt känd druva som varit lite sorgligt bortglömd men börjar få revansch, då den kan ge fantastiska viner med karaktär. Frukten är från fem olika vingårdar, alla mellan 11-16 år gamla och planterade på upp till 100 meter över havet. Vad resulterar då en sådan blend i, med två inhemska kroatiska druvor och en internationell?

Det ger ett mjukt och behagligt vin, med lena tanniner och toner av blåbär och björnbär, samt lätt blommig doft av viol. Oerhört trevligt som sällskapsvin! Passar också mycket väl till charkbricka, gärna med bosnisk sudzuk (lättrökt nötköttkorv) eller kroatisk cajna kobasica (salami på rökt fläsk och nötkött) samt lättare kötträtter. 

Miloš Plavac 2016
På halvön Peljesac odlar man vin i så kallade terrassvingårdar på de branta sluttningarna. Härifrån kommer Miloš Plavac, gjord på druvan plavac mali (uttalas ”plavatz mali”) med härlig doft av mörka frukter och bär samt kryddörter. Tanninerna är tydliga, likaså eftersmaken och matmässigt passar den till en mängd kötträtter med kryddiga och örtiga tillbehör.

Plavac är även den en kroatisk, inhemsk druva, med ursprung i Dalmatien, vars ena förälder är ingen mindre än zinfandel. Det finns ett gäng varianter av plavac. ”Mali” betyder ”liten”, således betyder namnet ”liten plavac”. Druvorna till Miloš Plavac är ekologiskt odlade, handskördade och de har jäst ”naturligt” (inget jäst är alltså tillsatt) på stora slavonska ekfat, vilka vinet även lagrats på i 24 månader. Vinet är dessutom ofiltrerat och innehåller minsta nödvändiga mängd sulfiter. Galet god om jag får säga det själv!

Fun fact: Kroatiska distriktet Slavonija är mest känt som leverantör av ek till de stora faten, botti, som används mycket i Italien. De kallas ofta felaktigt för ”slovenska”, men det rätta namnet är slavonska.

Zlatan Crljenak 2013
Sist men absolut inte minst, min personliga favorit i lådan och inte bara för att den heter Zlatan, utan för att jag inte ville att vinet skulle ta slut, så gott var det! Druvan crljenak (uttalas ”tserljenak”) går under flera namn i Kroatien, till exempel crljenak kaštelanski (”liten svart från Kastela”), tribidrag och pridrag, och är faktiskt den druva som är ursprunget till såväl italienska druvan primitivo som kaliforniska diton zinfandel. Mer om druvan crljenak och vinproducenten Zlatan Otoks historia kan ni höra en av våra gäster Miro Novosel, berätta om i poddavsnitt 11.

Crljenak var nära att försvinna från Kroatien eftersom vinodlare från USA kom till före detta Jugoslavien och köpte upp vinrankor då zinfandel blev populärt. Personligen är jag inte överdrivet förtjust i just zinfandel men detta vin med doft- och smaktoner av körsbär, plommon, läder, tobak, kryddnejlika och aningen vanilj golvar mig helt! Tanninerna finns där utan att vara övertydliga, och vinet är mycket välbalanserat. Superb till en grillad biff med bea och pommes, men funkar även som ett lyxigare konversationsvin med härligt tilltugg.

Zivjeli för att få se fler härliga kroatiska viner på Systembolagets hyllor framöver!