Fyra vinstilar från Rhônedalen

Detta inlägg är ett samarbete med Spring Wines and Spirits

I poddavsnitt 9 ”Rhônedalen för nybörjare” får vi besök av Edouard Guerin, ansvarig för viner och vingårdarna hos vinhuset Ogier. Edouard berättar bland annat om de olika lägen som vindruvorna odlas på och som tillsammans med vinmakarna ger vinerna karaktär.

Vilken typ av vin du väljer beror såklart efter ditt personliga tycke och smak. Här tipsar vi om vilket vin som kan passa utifrån tillfällen och maträtter.

Om du vill ha….

…ett vitt, torrt och fylligt vin utan fatkaraktär men med doft och smak av kryddor, blommor och gula frukter: 
Héritages Côtes du Rhône Blanc, nr 2866, 109/750 ml

Inte mindre än sex druvor; grenache blanc, clairette, bourboulenc, roussane, marsanne och viognier utgör blenden som är detta läckra vin. Passar utmärkt till årstidstypiska rätter som kantarelltoast, grillade skaldjur eller vitlöksfrästa gambas. Dessutom är det ekologiskt!

….ett rödvin med tydlig doft och smak av kryddor, lätt fatkaraktär samt tydliga men lena tanniner:
Côtes du Rhône Artesis, nr 70603, 139 kr/750 ml

Artesis är en så kallad ”GSM-blend”, en blandning av druvsorterna grenache, syrah och mourvèdre. Matcha till smakrika rätter som marinerade revbenspjäll, kryddiga (men inte kryddstarka!) grönsaksrätter, viltgrytor eller grillad kyckling.

…ett kraftigare, smakrikt och strävt rödvin med doft och smak av blå och röda bär och kryddor:
Lirac les Chenaies, nr 2214, 119 kr/750 ml
Även detta vin innehåller grenache, syrah och mourvèdre, men också 5 % cinsault som ger det där lilla extra. Förföriskt doft och smak som utvecklas härligt i glaset. Servera till lasagne, lyxig bolognese,  vilträtter, och krämiga ostar.

…ett elegant, smakrikt, fylligt och friskt vitt vin att imponera med:
Clos de l’Oratoire des Papes, nr 75513, 350 kr/750 ml
Ett av de sällsynta, vita Chateauneuf-du-Pape vinerna! Består av grenache, clairette, roussanne och bourboulenc från 25 år gamla vinstockar. Vinet är mycket läckert med såväl fläder, vita persikor och citrus i doft och smak. Passar till kryddstarka rätter, lyxiga sallader och grönsaksrätter, skaldjur, ljust kött med tryffel.
OBS! Då vinet finns i Systembolagets beställningssortiment rekommenderar vi att du beställer det i god tid innan planerad servering. 

…ett elegant och smakrikt rött vin att imponera med:
Clos de l’Oratoire des Papes, nr 73963, 350 kr/750 ml
Syskonvinet till ovanstående vita. Består av grenache, syrah, mourvèdre och cinsault. Doft och smak av mörka körsbär, plommon, vanilj, choklad och en lätt touch av tobak.
Matchar kötträtter i allmänhet och vilträtter i synnerhet. Dina gäster kommer inte glömma detta vin i första taget.
OBS! Då vinet finns i Systembolagets beställningssortiment rekommenderar vi att du beställer det i god tid innan planerad servering.