Häng på låset! Nya små partier släpps 18 januari

Jomenvisst! Imorgon är det dags igen! Monopolet kryddar det fasta sortimentet med att släppa en mindre mängd drycker i ett gäng butiker. Namnet självt, ”små partier”, indikerar att det är bara en del butiker som kommer att kunna erbjuda dessa.

Förhoppningsvis går de att beställa till din närmaste butik, om vinerna finns kvar vill säga. ”Små partier” är nämligen en högtid för svenska vinaficionados. Endast här kan du hitta viner bortom ”kreti och pleti-sortimentet”. Här kan vin-hipstern hitta den där där flaskan med skojig etikett de såg i en vinbutik i Barcelona. En äkta vinälskare kan äntligen få tag på rariteter från mindre vingårdar och övriga dödliga helt enkelt få tillgång till fantastiska viner från hela världen!

Så vad vill Gardenias hinna haffa innan dropparna försvinner?

Amalia kommer se till att lägga vantarna på följande drycker:

Versante Nord, nr 92048, 245 kr/750 ml – tackar aldrig nej till att prova sicilianskt vin. Att nerello mascalese är en personlig favoritdruva gör ju inte saken sämre.

Weingut Bergkloster Riesling, nr 91297, 199 kr/750 ml – alla som känner mig vet att jag ÄLSKAR riesling och tar alla tillfällen i akt att prova viner gjorda på denna ljuvligt mångsidiga druva.

Treintamil maravedíes, nr 90432, 179 kr/750 ml – jag har länge varit hemskt nyfiken på vinerna från området runt Madrid. Inte minst sedan vinexpert extraordinaire Johan Franco Cereceda tipsade om det i avsnitt 7 av podden. Gänget som tar in detta vin har dessutom suverän koll, jag tror inte det finns något i deras sortiment jag inte gillat.

Sist men inte minst, om en får önska fritt: Dom Pérignon P2 2000, nr 91158, 3 900 kr/750 ml. Släppets dyraste flaska och enda vin som jag faktiskt har provat. Och den är utsökt. Så gillar du champagne i allmänhet och Dom Pérignon i synnerhet kommer du inte bli besviken.

 

Carlos kommer att dammsuga landets butiker på följande drycker:

Valdaya Ribera Del Duero, nr 90347, 289 kr/750 ml – Ribera del Duero är ett av Spaniens främsta och högst belägna vindistrikt. Det ligger i Castilla y Leon på den Iberiska halvön i nordvästra Spanien. Vinerna härifrån är mina favoriter. Kraftiga och koncentrerade. Mörk choklad, mörka körsbär… Full kareta helt enkelt!

Campolargo Rol de Coisas Antiguas, nr 90525, 159 kr/750 ml – en druva som heter Bastardo, what´s not to like. Ännu ett vin i min smak. Ceder, plommon, kryddor och kakao. Mums!

Pofadder, nr 92152, 359 kr/750 ml – Ojoj! Som jag har längtat efter detta vin. En Cinsault från Swartland, Sydafrika. Bara namnet är ju fantastiskt! Pofadder är sydafrikas om inte världens farligaste orm. Så då vet man vad som väntar. The Sadie Family har de senaste tre åren fått toppbetyg för de tidigare årgångarna. 2015 går på runt tusenlappen på de utländska säljsajterna. Jag kommer att köpa ett litet gäng. En ska jag dricka upp på min födelsedag och resten ska jag lagra ett par år.

Här jag jag bara snöat in mig på tunga rödpangare, hur kunde jag glömma bort bubblet? Det finns en prisvärd Blanc de Blancs som verkar intressant, så jag slår till på Hervé Dubois Grand Cru Millésime 2011, nr 99034, 299 kr/750 ml. Vem säger nej till Champagne!?