Gastkramande nära vingud-upplevelser för alla smaker!
Oavsett om du är hedning, troende eller ateist och vad du än firar i helgen; Samhain, Dia de los Muertos, Halloween eller Alla helgons Dag, tipsar vi om drycker som lätt ger nära vingud-upplevelser!
Ferrari Perlé 2015, nr 97714, 219 kr/750 ml
Ett glas av denna mousserande pärla innan maten sätter stämningen direkt, komplex och elegant utan att vara för frivol. Vinets struktur gör att den med fördel även kan drickas genom en hel middag så länge vi inte pratar om rustika stekar. Just så läcker och nyanserad som ett 100 % chardonnayvin kan vara när det producerats enligt den ädla vinkonstens alla regler.
Njut och sänd en tanke till Giulio Ferrari, vars dröm om att skapa ett mousserande kvalitetsvin i Trentino ledde till att vi idag kan dricka denna fantastiska ljuvlighet.
Kamara Nimbus Ritinitis 2018, nr 92512, 239 kr/750 ml
Höstens kanske mest perfekta vin vad gäller färgmatchning!
Ljust kött, fisk och grönsaksrätter hamnar i en ny smakdimension tillsammans med denna örtiga, lätt kådadoftande och fruktiga härlighet, till exempel vår väninna gastrogudinna Anette Rosvalls läckra pumpasoppa med äpple.
Njut och tänd ett ljus för farfar Kiotsoukis, som emigrerade med sin familj från Östra Romylia till Grekland och drömde om att odla och tillverka eget vin. Det är hans sonson, Dimitrios och hans dotter Stavroula som idag för vidare farfaderns dröm.
Crystallum Peter Max Pinot Noir 2019, nr 269 kr/750 ml
Traditioner som förs vidare finns det mycket av i vinvärlden, men det gäller att de följer med sin tid för att vara relevanta. Familjen Finlaysons viner talar för sig själva vad gäller det, här finns kunskapen från att vara tredje generationens vinmakare tillsammans med nytänk och enorm kunskap om de burgundiska druvorna pinot noir och chardonnay. Det märks i denna pinot noir som inte gör någon besviken och förgyller vilken middag som helst med sina sofistikerade fruktiga och kryddiga toner.
Njut och skåla för Peter och Max, namnen på de första odlarna vars druvor användes för att skapa de första årgångarna av denna blend, men också för Peter Finlayson, vinmakarens far som var en av pionjärerna på familjevineriet Bouchard Finlayson Winery.
Gillmore Aglianico 2018, nr 92617, 159 kr/750 ml
Vi stannar kvar i södra hemisfären men byter land. Francisco Gillmore grundade sin vingård 1990, ungefär samtidigt som Chile på pappret blev en modern demokrati. Sedan dess har landet har blivit känt för sina ”prisvärda” viner som varit ok men inte särskilt spännande, vilket glädjande nog håller på att ändras tack vara pionjärer och eldsjälar som Francisco Gillmore. Aglianico är dessutom inte en druva som förknippas med Chile, utan snarare med södra Italien. I Gillmores tappning resulterar den i en förförisk cocktail av mörka bär, tobaksblad, cederträ och aningen mörk choklad. Perfekt till kötträtter med kryddiga tillbehör.
Skåla och skänk en tanke till alla passionerade, driftiga själar som vårdat sina gamla vinrankor i Nya Världen!
Planella 2018, nr 90371, 209 kr/750 ml
Det spansktalande Latinamerikas moderland är Spanien. Vi tar oss till ett av landets genom tiderna viktigaste regioner: Katalonien. Där finns DO Montsant och Cellers Joan d’Anguera i Darmòs, som drivs av bröderna Josep och Joan Anguera. Inspirerade av franska naturvinsrörelsen i allmänhet och Gramenon i Rhône i synnerhet, skapar de viner som är en ren fröjd att dricka. Spansk hipsterjuice deluxe!
Vi säger salud för ”det gamla sättet” att göra vin på och tänder ljus för Kataloniens helgon San Jordi (Sankt Göran) och la Virgen de Montserrat (vår jungfru av Montserrat).
Comte Georges de Vogüe, Marc de Bourgogne nr 40843, 2 299 kr/700 ml
Ingen Europeisk middag är komplett utan en härlig digestif i form av exempelvis grappa, orujo, raki eller marc. Och marc de Bourgogne från Comte Georges de Vogüe är bland det bästa du kan dricka i marcväg! Den har exakt allt en lyxig digestif ska ha; ljuvliga aromer, fantastisk smak och den där härliga, eleganta och kittlande eldigheten. Ren perfektion och värd varenda krona.
Njut efter middagen och skänk en tanke till det numera utdöda yrket som innebar att ”destillerare” tidigare gick runt från vingård till vingård och förädlade pressresterna.
PS. Fler härliga pumparecept hittar du på Anette Rosvalls sajt, en veritabel guldgruva för mat- och vinintresserade!
Salúd och trevlig helg från oss Gardenias!