Godaste torsdagsärtsoppan och det perfekta vinet till

Torsdag! Traditionellt ärtsoppan och pannkakans dag. Passande nog fick Dos Gardenias prova en suverän ärtsoppa till ett gäng ljuvliga engelska viner. Vin till ärtsoppa, kanske du tänker då, det ska ju vara punsch? Och framförallt, engelskt vin?!

Exakt så, vad gäller båda frågor. Punsch, mineralvatten, öl, vin, det är en smaksak vad du föredrar till ärtsoppa. Men om du gillar vin i allmänhet och mousserande vin i synnerhet tycker jag absolut du bör prova denna utsökta kombo. Vinerna vi provade finns i beställningssortimentet så de går dessvärre inte att få tag i direkt, men till kommande torsdagar. Eller helger. Eller en onsdag då man vill fira våren och livet!

Receptet på denna ljuvliga ärtsoppa är skapat av Åsa Gefvert på Handpicked Wines och hon rekommenderar den antingen som förrätt eller med matiga tillbehör som huvudrätt. Under vår och sommar passar den perfekt att ätas kall.

Ärtsoppa de luxe för 4 personer
Ingredienser:
4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
5 dl buljong, kyckling eller grönsak
1,5 dl grädde
2 dl torrt mousserande vin
2 msk Noilly Prat eller torr sherry
500 g gröna ärtor
salt och peppar (både svart- och vitpeppar)Tillagning:
Sautera schalottenlöken och vitlöksklyftan i smör tills löken är genomskinlig.
Häll på kycklingbuljongen och grädden och låt det koka i 10 minuter och sedan det mousserande vinet och låt det koka så att alkoholen försvinner. Mot slutet kan du hälla i Noilly Prat eller torr sherry. Koka upp.
Mixa och låt soppan svalna.
OBS! VIKTIGT! Oavsett vilken temperatur man vill ha så måste ärtorna mixas ner i en kall soppa, för att inte bli grå, tråkig och få färg som konserverade ärtor.
Häll i ärtorna, mixa samt salta och peppra, smaka av.
Värm försiktigt så att färgen håller sig. Garnera med färska örter, servera och njut.

För en än mer elegant variant: följ alla steg och passera soppan genom finmaskig sil, värm precis innan servering och vispa i lite mer grädde och några matskedar torrt mousserande vin. Piffa med lite löjrom eller en halstrad färsk pilgrimsmussla för en snajdig förätt.

Vinerna då?
Vi drack Wiston Estates Brut Cuvée 2009, nr 77644, 399 kr/750 ml, Sugrue Pierre The trouble with dreams, nr 79433, 459 kr/750 ml, och Wiston Rosé 2014, nr 79529, 425 kr/750 ml, till.

Wiston Estates Brut Cuvée var krispigt syrlig som en nystruken vit skjorta och torr som en Monty Python-sketch. Eller helt enkelt som att bita i ett grönt, krispigt äpple!
Elegant mousse, elegant syra, och superelegant eftersmak. Blenden är gjord på de klassiska druvorna chardonnay (60 %), pinot noir (30 %) och pinot meunier (10 %).
Utsökt till den krämigt, lyxiga ärtsoppan!

The Trouble with dreams hade mer mogna toner, men var även den frisk med elegant syra och intensiv eftersmak. Här är äpplet mognare och drar lite åt det gula hållet. Blenden består av chardonnay (60 %) och pinot noir (40 %). Passade också suveränt till ärtsoppan.

Wiston Rosé innehåller samma druvor som Wiston Estates Brut Cuveé, men det är helt andra proportioner. Färg och smak domineras av pinot noir (68 %), pinot meunier (22 %) och en liten aning chardonnay (10 %) balanserar vinet fint. Den har toner av blodgrape och smultron, krämig och fyllig mousse och är överhuvudtaget en stram och elegant rosé. Även denna passade till ärtsoppan, men då den har en kraftigare smak skulle jag avnjuta denna till en rätt med ljust kött. Kanske fläskpannkaka?

Cheers vänner och ha en fin torsdag!