Grattis Sofia Henriksson! Vinnare av Sveriges mästerkock 2020!

Vilken superspännande final igår kväll! Jag satt som på nålar och kunde knappt andas, speciellt när Sofia hade glömt bort att lägga upp sitt champagneskum på pilgrimsmusslorna. Men det gjorde inget, menyn gick hem bland juryn och segern var ett faktum. Förutom de ovannämnda pilgrimsmusslorna, bjöd Sofias vinnarmeny på både en mör strutsfilé och en kardemummadoftande äppelkaka. Fabulöst!

I sann Bonniers-anda var PR-maskineriet redo med recensionsexemplaret på hennes nya bok. Den kommer vi att sätta tänderna i och provlaga ett par av recepten. Upphottade med våra vintips givetvis!

27-åriga Sofia har bott i Singapore och i Spanien, och varit på resande fot i månader och år. ”Jag älskar att äta på restaurang och är inte rädd för att testa nya smaker, inte heller för att fråga ut en kock hur jag kan göra samma rätt hemma i Sverige.”

Eftersom pressreleasen har så fin copy – en bortglömd konst nuförtiden – måste jag bara citera den rakt av! ”Jag har rest i över 50 länder och överallt jag kommer finner jag samma sak, människor som samlas kring mat. Det spelar ingen roll om det är på en ö i Filippinerna utan elektricitet eller i en storstad med skyskrapor så långt ögat kan nå, som i Singapore eller New York. Det finns alltid ett matbord, ett litet hak eller en lyxrestaurang, där människor lägger bort sina mobiler för att umgås kring smaker, dofter och texturer. Min passion för att resa och upptäcka världen är stark, och ett skäl är just att den är så nära sammankopplad med min kärlek till och den trygghet jag finner i mat och matlagning.”

Jojo. Det skojiga med boken är ändå att en stor del ägnas åt Asien och Sydamerika. Gardenias är i extas. Redan nu kan ni tänka er alla Riesligar, Gewürtztraminers, Pinot Noirs och Malbecs vi kommer att tipsa om. Salud!

Always Hungry: Sveriges mästerkock 2020 Sofia Henriksson – Bonnier Fakta 189 kr/ Ad libris.

Foto författarporträtt: Frida Wismar/Bonnier Fakta
Foto: Karolina Henke/TV4