Håll i din cowboyhatt. Gardenias plockar fram sina vin-favoriter från Amerikatt!
Yiiiihaaa! Imorgon är det fourth of July! Independence Day som våra amerikanska vänner säger. Tanken var att jovialiskt överösa er med en massa Fun Fact om vikingarnas Vinland, Röde Orm, de otäcka Britterna, kanske lite om Zorro och det kaliforniska frihetskriget, dissekera hur cool Patrick Swayze var i Nord och Syd, förfäras hur elak David Carradine var i Nord och Syd, eller delge nyttig information om hur invandrande italienska vinbönder ympade vinstockar.
Ingetdera blev det, istället minns vi våra bravader over there. Amalia är California Dreaming och återupplever sitt sista år som tonåring i Huntington Beach. Carlos är fortfarande mallig för att han för 15 år sen fick bord direkt på restaurang Geoffrey’s i Malibu, hovisen trodde visst att han var ”celebrity”. Good times!
Amalias tips
En av Napa Valleys första vingårdar att få certifieringen California Certified Organic Farming, 1988, vars kultförklarade vinmakare John Williams säger ”Vi gör inte stora viner, vi odlar dem”. Omsorgen för vingården, respekten för miljön (inte minst det sociala ansvaret) och passionen för vinproduktionen märks oerhört tydligt i resultaten.
Frog’s Leap Chardonnay, nr 72307, 269 kr/750 ml, är så mycket mer än en kalifornisk chardonnay, den är ett utsökt exempel på vinperfektion. Doft och smak är berusande förföriska och för mig genast tillbaka till min ungdoms studietid på USAs västkust och soliga eftermiddagar på stranden; kokos, popcorn, iskall lemonad och havsbris.
Ni som följer oss känner till Dos Gardenias svaghet för vit Chateauneuf-du-Pape. Kunin Wines beskriver själva sin Papestar Blonde, nr 92475, 279 kr/750 ml, som ”…our homage to Chateuneuf-du-Pape blanc – the silky, sexy, mysteriously full-bodied yet clean and pure Rhône wine that pairs with basically everything”. Och det säger allt. Vinet består av 80 % grenache blanc och 20% roussanne, vilket resulterar i eleganta toner av vit stenfrukt som (vit) persika och kvitten, mogna citroner och den där mineraliteten som är så svår att beskriva. Tänk saltstänkta klippor en riktigt varm dag….helt enkelt utsökt!
Vi är också oerhört förtjusta i Rhônedruvan syrah såklart! I likhet med andra klassiska druvor trivs den mycket bra i Nya Världens generösa vinklimat. Det har gett upphov till ett överflöd av mer kvantitet än kvalitet som lyckligtvis är på väg att ändras, inte minst i takt med att vinälskare fått upp ögonen för producenter som de vi tar upp här.
Ojai är inget undantag. Grundaren Adam Tolmach har gjort vin i Santa Barbara sedan 1982 och startade kultiga Au Bon Climat tillsammans med Jim Clendenen. 1984 började han göra sitt eget vin under Ojai-etiketten.
I tisdags släpptes Ojai Bien Nacido Syrah, nr 93108, 399 kr/750 ml, ett vin som kommer få dina smaklökar att vilja brista ut i skönsång och deklamera vinets förträfflighet för hela världen. Toner av mörka bär, kakao, örter och aningen vanilj harmonierar i en svårbeskrivlig, utsökt symfoni.
Fun fact: Ojai är ett litet samhälle sydost om Santa Barbara som uttalas ”Åhaj”.
Carlos tips
Pino, pino, pinåå… Pinot noir i mitt hjärta. Gamla Världen i alla ära, men ingen annanstans smakar pinot noir lika ljuvligt som i Kalifornien. I synnerhet i Los Alamos, som ligger mitt emellan den svala Santa Maria Valley i norr och den varmare Santa Ynez Valley i söder. Där härjar den tidigare konststuderande Gavin Chanin på sin vingård belägen cirka 275 meter över havet, vilket för Santa Barbara County anses som mycket högt. Hans Chanin Los Alamos Pinot Noir 2017, nr 90055, 549 kr/750 ml är mjukt, silkigt och elegant, med fin koncentration av kryddor och mogna körsbär. Syran är frisk och avslutet är långt och balanserat. Cirka 20% av druvorna fick behålla sina stjälkar. Jäsningen utfördes med enbart den naturliga jästen och vinet buteljerades utan filtrering.
Jag fortsätter med mitt älskade ”Pinåååvin”. Denna gång en lite rockigare variant från Jamie Kutch, en före detta mäklare på Nasdaqbörsen gone vinmakare! Jag träffade honom i vintras och hans spännande vinhistoria ska jag berätta om längre fram. Håll utkik. Under tiden kan man njuta av hans Kutch Sonoma Coast Pinot Noir 2017, nr 90121, 398 kr/750 ml, en typisk ”järnnäve i silkeshandske”. Elegant, friskt och kryddigt, men har med sina tobaksaromer möjligheten att parera lite kraftigare maträtter. Vinifieringen är 100% hela druvklasar med spontanjäsning. Ingen klarning eller filtrering genomfördes innan buteljeringen.
Till sist vill jag tipsa om ett vin från min nya hipsterkärlek, vinhuset Jolie Laide, som betyder ungefär ”fulsnygg” på franska. ”Okonventionellt och vackert”, så beskriver Scott Schultz sina viner. En för detta krögare från Chicago som nu gör de mest unika och eftertraktade vinerna från Kalifornien. Passa på, de bokstavligen flyger ur hyllorna, än finns det en del flaskor kvar av Jolie Laide Pinot Gris 2018, nr 73361, 370 kr/750 ml. Det är aprikoser, lite orientaliska kryddor, limeblad, melon, florala toner… allt i ett! Mitt i detta smaksamelsurium ligger syran högt, friskt och elegant. En upplevelse! Druvorna krossas till fots, skalen ligger kvar i tre dagar, spontanjäsning osv. Hantverksprodukt galore!
Fun Fact: Årgång 2018’s etiketter pryds av konstverk gjorda av 10 olika artister från Creative Growth Art Center. En konststudio för artister med olika funktionshinder där konstnärerna får en professionell studiemiljö för konstnärlig utveckling, galleriutställning och representation.